Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τα… δισέγγονα της προσφυγιάς του Πόντου, δίνουν ραντεβού στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη

Το Συναπάντημα των Ποντίων
Το Συναπάντημα των Ποντίων

του Νίκου Νικολάου

Τα… δισέγγονα της προσφυγιάς του Πόντου από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη δίνουν ραντεβού το φθινόπωρο στην «ανεπίσημη» πρωτεύουσα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Θεσσαλονίκη!

Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, 500 νέοι Πόντιοι από κάθε γωνιά του κόσμου, θα συμμετάσχουν στην 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα μείζον ραντεβού παγκοσμίου βεληνεκούς με εξαιρετική σημασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Δέκα χρόνια μετά την 1η Συνδιάσκεψη της Φρανκφούρτης, η νεολαία του Ποντιακού Ελληνισμού πιστή στις αρχές και τις αξίες των προγόνων της, θέτει ως στόχο να δείξει ότι η Ποντιακή Νεολαία είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη, αλλά και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στη διατήρηση και τη διάδοση των ιδανικών και αξιών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, καθώς και την ενίσχυση των πολύπλευρων σχέσεων της νεολαίας της Διασποράς με την ιστορική της Πατρίδα.

Οι εργασίες θα ανοίξουν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου, με το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στο ΠΑΟΚ sports arena.

Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης και συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκη Αναστασιάδη, ο οποίος ζει στην Κύπρο.

Δέκα χρόνια μετά την 1η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, τα προβλήματα που την απασχολούν έχουν αυξηθεί; Και ποια είναι;

«Οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί. Ως κορυφαίο όλων, εμείς ως Έλληνες Πόντιοι της Διασποράς, έχουμε ψηλά στην ατζέντα την εθνική κρίση, μια κρίση οικονομική με κοινωνικές διαστάσεις. Μια κρίση αρχών και αξιών. Μια κρίση που θέτει στο τραπέζι την ανεργία, τη μετανάστευση, αλλά και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.

Από κει και πέρα υπάρχουν ανάγκες και στις άλλες χώρες όπου ζουν τα μέλη των ομοσπονδιών. Θέλουμε να τα γνωρίσουμε και να επιχειρήσουμε να δώσουμε λύσεις.

Η διεθνοποίηση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού είναι ένα ακόμη θέμα για το οποίο εμείς οι νέοι τέταρτης γενιάς του ξεριζωμού, παίρνουμε τη σκυτάλη στα δικά μας χέρια. Και πρέπει να την πετύχουμε.

Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται η ενότητα του ποντιακού χώρου και η δικτύωση των νέων Ποντίων από όλα τα μέρη της γης. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι κυρίαρχα στην Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης.

Καλούμαστε εμείς ως νέα γενιά να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες και να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις, να βγούμε από το τέλμα και να βρούμε λύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα».

Να μπει στη διπλωματική ατζέντα

Πού βρίσκεται η προσπάθεια για αναγνώριση της Γενοκτονίας και πού σκοντάφτει το θέμα;

«Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, στην ουσία παρατηρείται μια στασιμότητα από το 1994 οπότε και αναγνωρίστηκε από την ελληνική Βουλή.

Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συντονισμό και στόχευση, από την πλευρά των Ποντίων. Πρέπει το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας να μπει στη διπλωματική ατζέντα Ελλάδας και Κύπρου.

Για παράδειγμα, μία κίνηση μπορεί να είναι η σύσταση επιστημονικής επιτροπής από ανθρώπους εξειδικευμένους σε θέματα γενοκτονίας, οι οποίοι θα σηκώσουν στις πλάτες τους την εκστρατεία ενημέρωσης κοινού, φορέων, διεθνών φόρουμ κ.ά.

Άλλη ενέργεια, η πίεση στα αρμόδια υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου για να μπει η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ως θέμα στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας.

Επίσης, η προβολή του θέματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Δεν είναι μόνο η δικαίωση της μνήμης των προγόνων μας ο λόγος για να αποζητούμε έναν τέτοιο στόχο. Είναι η επικαιρότητα του αιτήματος. Δείτε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Οι πορείες των ξεριζωμένων Σύριων προσφύγων προς την Ευρώπη –και μιλώ καθαρά σε ανθρωπιστικό επίπεδο- θυμίζουν με τρόπο συγκλονιστικό τις τραγικές πορείες των δικών μας προσφύγων. Δυστυχώς, οι καταστάσεις αυτές συνεχίζονται διεθνώς και η αναγνώριση από τα κράτη της ποντιακής γενοκτονίας είναι ένα μήνυμα κατά των ξεριζωμών, ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για όλα αυτά είναι η επίτευξη της ενότητας του ποντιακού χώρου. Διχασμένοι, δεν έχουμε καμία τύχη. Όταν θα πάψουν να μας απασχολούν τα εσωτερικά μας, τότε θα έχουμε το χρόνο και δυναμική να εργαστούμε για τους υψηλούς στόχους που οφείλουμε στην Ιστορία».

Οι χοροί και τα τραγούδια

Πώς κρατάτε τη Νεολαία συνδεδεμένη με τους δεσμούς του Πόντου όλα αυτά τα χρόνια;

«Η ποντιακή νεολαία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης κρατά ζωντανή και ισχυρή τη σχέση της με τις ρίζες χάρη στους χορούς και τα τραγούδια. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα βρείτε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο υφαίνουν την αδιάκοπη συνέχεια της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Με τον πιο απλό τρόπο. Μέσα από τη λαϊκή και προφορική παράδοση, ενδυναμώνεται η σχέση των νέων γενεών με την Ιστορία και την Ορθοδοξία.

Εκτιμώ ότι η δικτύωση των νέων Ποντίων που ξεκινά από τη Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, θα βοηθήσει πολύ σ’ αυτό το θέμα. Το προσκύνημα των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και Τραπεζούντας, πριν λίγες εβδομάδες, το έδειξαν αυτό. Μας έφεραν πιο κοντά, μας ένωσαν, στη βάση της κοινής μας ρίζας».

Ποια η στήριξη, αν υπάρχει, των εκάστοτε κυβερνήσεων σε Ελλάδα, Κύπρο;
«Το θεωρώ αυτονόητο. Στόχος μας σε όλα αυτά, όπως προείπα, είναι να επιδιώξουμε την περαιτέρω στήριξη των κυβερνήσεων στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Εκτιμώ ότι θα την πετύχουμε εφόσον προκύψουμε μέσα από τη συνδιάσκεψη ενωμένοι και οργανωμένοι, με συγκεκριμένες στοχεύσεις: σχετικές με τον απόδημο ποντιακό ελληνισμό, με την νεολαία της Ελλάδας, με τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας».

Μου προκαλεί δέος

Πώς νιώθετε σαν Πόντιος που διαμένετε στην Κύπρο να είστε Πρόεδρος όλων των Ποντίων;

«Και μόνο που συμμετέχει κανείς ενεργά σε μια τέτοια προσπάθεια δικτύωσης των απανταχού νέων του Πόντου, είναι κάτι που προκαλεί δέος.

Όσο γι’ αυτό που με ρωτάτε, δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς. Κι εγώ συνειδητοποιώ σιγά -σιγά, κάθε μέρα και περισσότερο, τη μεγάλη τιμή, την περηφάνια, την ευθύνη και το βάρος μιας τέτοιας εκπροσώπησης. Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, νέους από όλες τις ομοσπονδίες του κόσμου, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου.

Και θέλω να δώσω μια υπόσχεση: θα εργαστώ άοκνα και καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενότητα του ποντιακού χώρου, για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας καθώς και για τη διεκδίκηση όσων αναλογούν στη νέα γενιά Ποντίων».

Οι θεματικές ενότητες
Σημειώνουμε ότι οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τη Συνδιάσκεψη είναι:
1. Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον
2. Οι προοπτικές αναγνώρισης της Τριάδας Γενοκτονιών στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας
3. Ελληνική Παιδεία και Ελληνικός Πολιτισμός
4. Η Ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία
5. Η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών.

Πηγή: Η Μάχη