Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τι διευκρινίσεις δίνει, εκ νέου, ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία

Τι διευκρινίσεις δίνει, εκ νέου, ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία
Τι διευκρινίσεις δίνει, εκ νέου, ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία

Ο δημοσιογράφος Νίκος Φίλης πριν από χρόνια συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο εδώ και στο εξωτερικό με διακεκριμένους διεθνολόγους και ιστορικούς, είχα διατυπώσει την άποψη ανάμεσα στη διάκριση της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας.

Διερωτήθην μάλιστα για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση - τότε δεν ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άλλες κυβερνήσεις ήταν - ενώ με μεγάλη ένταση υποστηρίζουν το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων δεν το έθεσαν διεθνώς, όπως άλλες εθνοτικές ομάδες, έθνη π.χ. οι Αρμένιοι που επιδίωξαν να υπάρξει ανάλογη απόφαση στη Γαλλική Γερουσία και αλλού.

Αυτός είναι ένας διάλογος του δημοσιογράφου Φίλη μαζί με άλλους διεθνολόγους και ιστορικούς.

Τις παραπάνω διευκρινίσεις έδωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη και συνέχισε:

-Η πολιτεία έχει την άποψή της και τιμά, όπως ξέρετε, τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

- Όλοι τα τιμάμε, όποια άποψη και αν έχουμε, δηλαδή, αν είναι εθνοκάθαρση αιματηρή, εγκληματική ή εάν έγινε η γενοκτονία, υπάρχει διαφορά και το ξέρω το ζήτημα, αλλά όλοι τιμάμε τα θύματα και δεν υπάρχει σ' αυτό καμία αντίρρηση και, προφανώς, δεν έχουμε καμία μα καμία πρόθεση να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα, που είναι μια κρατική πραγματικότητα.

- Αυτά τώρα θέλω να  πω ως Υπουργός.

-Βεβαίως, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία με βάση την άποψή μου, που επαναλαμβάνω είναι προσωπική μου άποψη και την έχω διατυπώσει προ ετών, να φτιάξουν τώρα έναν καβγά, ίσως γιατί τους βολεύει και για λόγους που έχουν να κάνουν με ιδιομορφίες εσωκομματικής υφής.

- Ξαφνικά όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Ν.Δ. έκαναν δηλώσεις για τις απόψεις του Υπουργού Φίλη πριν από επτά χρόνια για το θέμα των Ποντίων.

- Εντάξει, δεν θέλω να δώσω άλλη συνέχεια.

- Εάν, όμως, υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα που πρέπει να δούμε, εάν είναι π.χ. θέματα σχολικής εκπαίδευσης των παιδιών στις παρευξείνιες περιοχές, βεβαίως, αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου μας.

- Θα τα δούμε, θα τα υποστηρίξουμε και θα έχετε επικοινωνία και με τους αρμόδιους, καθώς ο Υφυπουργός κ. Μπελεγρίνης είναι αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά.

Ο υπουργός Παιδείας στη διομαρτυρία του Βουλευτή ότι ο υπουργός Παιδείας δεν δέχεται σε συνάντηση τη Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποντιακού Ελληνισμού, απάντησε ως εξής:

“Δεν είναι στα καθήκοντά μου αυτή η αρμοδιότητα να δέχομαι παγκόσμιες ομοσπονδίες Αποδήμου Ελληνισμού, παράλληλα, όμως, δεν μου έχει υποβληθεί και αίτημα και είμαι σαφής σ' αυτό.

Εάν υπάρχει αίτημα συγκεκριμένο να το ακούσω, να το δω και να το βάλω στο πρόγραμμά μου”.

Χαρά Κεφαλίδου: Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζοντας ότι είναι και λίγο εκτός διαδικασίας, θέλω να κάνω μια θερμή παράκληση προς το Προεδρείο. Δεν μπορούν να ανοίγουν θέματα, χωρίς να υπάρχει απάντηση. Ο κ. Φίλης άνοιξε ένα τεράστιο θέμα με τη γενοκτονία. Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι ποντιακής καταγωγής, κύριε Φίλη, και η προσέγγιση, με την οποία θέτετε το θέμα, είναι τουλάχιστον υποτιμητική στην ιστορία και των ανθρώπων αυτών και την προσωπική ιστορία του καθενός.

Παρακαλώ πολύ, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι, με τη διπλή ιδιότητα του δημοσιογράφου και του Υπουργού, ο κ. Φίλης δεν μπορεί να κάνει κατάχρηση μιας Επιτροπής.

Η παρέμβαση του βουλευτή στην οποία απάντησε ο Υπ. Παιδείας

Αντωνιάδης Ιωάννης: Κύριε Υπουργέ, κρατάτε τις πόρτες του Υπουργείου σας κλειστές προς την κοινωνία. Υπάρχει ένα παγκόσμιο όργανο, το οποίο έχει ζητήσει συνάντηση μαζί σας, είναι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία θέλει μόνον απλώς να συναντηθείτε, να ανταλλάξετε απόψεις και ενδεχομένως να αρθούν κάποιες παρανοήσεις, οι οποίες υπήρχαν.

Αναφέρομαι στο θέμα - και θέλω να ακούσω και τις επίσημες απαντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας - αναγνωρίζει ή όχι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου του 1994 για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Δέχεται αυτό το οποίο έκανε ο κύριος Μπαλτάς, να αφαιρέσει τις 10 σελίδες για τον ελληνισμό του παρευξείνιου ελληνισμού; Ποια είναι αυτή η άποψη. Θέλουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι επίσημες απόψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης κύριε Κουζέλη, εδώ θέλω να πω και αναφέρομαι και στον κύριο Υπουργό, Ελλάδα - , ως προς το θέμα της ιστορίας - δεν είναι ούτε η Αθήνα, η Πελοπόννησος και η στέρεα Ελλάδα σε πρώτη φάση, ούτε τα 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Ελλάδα είναι όλος ο απανταχού ελληνισμός, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συρρικνώνουμε την ιστορία μας μόνο στην ιστορία την Ελλαδική. Τα Ελληνόπουλα δικαιούνται να μάθουν την ιστορία των απανταχού Ελλήνων, που διαπρέπουν οι Έλληνες, στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Μικρά Ασία, στον Πόντο, στο παρελθόν, στο παρόν, να αναπτύξουν σχέσεις. Έτσι βρίσκουν ευκαιρία και την σφετερίζονται κάποιοι άλλοι.

Δείτε εδώ την παρέμβαση του κ. Αντωνιάδη στο 93:55.

Πηγή: Esos