Προσέλευση πολεμικής σημαίας Ταξιαρχίας "Πόντος" στο οχυρό του Ρούπελ (Video) |
Το οχυρό του Ρούπελ και η ιστορία του μας διδάσκει ότι τα μεγάλα ιδανικά, όταν έχουν συνεπείς και αποφασισμένους υποστηρικτές και μαχητές, δεν πέφτουν.
Κι αυτό το δίδαγμα, το οποίο κάνουν πράξη καθημερινώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, αποτελεί, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις, εθνική παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες, και πρωτίστως για όλη την πολιτική ηγεσία του Τόπου".
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το Οχυρό Ρούπελ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν στο Οχυρό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Ηλίας Λεοντάρης.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Ηρώο των πεσόντων, επιθεώρησε άγημα του στρατού και κατέθεσε στεφάνι.
Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στη στοά του Οχυρού από τον διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού συνταγματάρχη Ιωάννη Γκουτζουρέλα.
Εκεί, προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και άναψε κερί στο εικονοστάσι. Επισκέφθηκε, επίσης, το παρατηρητήριο και το μουσείο του Οχυρού.
Μετά την επίσκεψη στο Οχυρό, ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε για το ιερό ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, όπου οι μοναχές του έχουν ετοιμάσει υποδοχή με ξενάγηση και γεύμα.
Δείτε το βίντεο που ακολουθούν:
από την ΕΤ1:
Το παρακάτω βίντεο με την προσέλευση πολεμικής σημαίας Ταξιαρχίας "Πόντος" στο οχυρό του Ρούπελ είναι από το Γιώργο Γεωργιάδη.
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συγκροτήθηκε μετά από την αναδιοργάνωση της 52ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
H 52η ΤΠ συγκροτήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 5 Απριλίου 1948.
Η Ταξιαρχία έδρασε κυρίως την περίοδο 1948 - 1950 και έλαβε μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις ανά τον Ελλαδικό χώρο.
Από την Ρούμελη και την μάχη των Κρουσιών, μέχρι τα Αλβανικά σύνορα και την μάχη του Γράμμου.
Η 52η Ταξιαρχία με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και χωρίς να αλλάξει έδρα μετονομάζεται σε 5ο Σύνταγμα Πεζικού, παραμένοντας ενεργό για λίγα χρόνια μέχρι να διαλυθεί το 1954 στην ειρήνη.
Το 1967 μετονομάζεται εκ νέου σε 71ο Σύνταγμα Πεζικού, μετασταθμεύοντας στη Λητή Θεσσαλονίκης. Το 1978 ενεργοποιείται και πάλι λειτουργώντας ως επιστρατευόμενο πλέον Σύνταγμα, σε χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Την 1 Ιανουαρίου του 1994 μετονομάζεται σε 71η Ταξιαρχία Πεζικού και μετασταθμεύει στην Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ», όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα.
Από 1η Ιανουαρίου 1998 τελούσε υπό τις Δγες του Β΄ΣΣ σαν πλήρη δύναμη ταχείας επέμβασης.
Την 27 Οκτωβρίου 2001, η Ταξιαρχία μετονομάσθηκε σε 71 Α/Μ ΤΑΞ και από 26 Σεπ 2005 είχε τεθεί υπό Διοικητική Διοίκηση στην Ι ΜΠ και Επιχειρησιακό έλεγχο στο Β΄ΣΣ.
Την 5 Οκτωβρίου 2009, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ μετονομάσθηκε σε 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «ΠΟΝΤΟΣ».
Από την 28 Νοεμβρίου 2013, μετά την κατάργηση του Β' ΣΣ, η Ταξιαρχία τέθηκε υπό Διοικητική Διοίκηση και Επιχειρησιακό Έλεγχο στην Ι ΜΠ.