Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πώς η γενοκτονία του 1919 γίνεται εργαλείο μίσους από τη Χρυσή Αυγή

Πώς η γενοκτονία του 1919 γίνεται εργαλείο μίσους από τη Χρυσή Αυγή
Πώς η γενοκτονία του 1919 γίνεται εργαλείο μίσους από τη Χρυσή Αυγή

Ήταν μεσημέρι της 6ης Ιουνίου 2013 όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Κασιδιάρης έριξε «βόμβα» λέγοντας ότι στη Βουλή υπάρχουν αρνητές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί. Μιλώντας για τη νομική αντιμετώπιση ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία ο τότε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου άκουσε από τα έδρανα τον Ηλ. Κασιδιάρη να φωνάζει: «Ο αρνητής του ποντιακού Ολοκαυτώματος ποιος θα ήταν;». Εχοντας έναν χρόνο στη Βουλή η ακροδεξιά οργάνωση έδειχνε το στίγμα της όχι μόνο δίπλα στα «ορφανά» του Χίτλερ αλλά εξέθετε παραστατικά τη γραμμή της επιθετικής απάντησης σε όσους θα επιχειρούσαν να τη στριμώξουν.

Η παράλληλη αντιμετώπιση της γενοκτονίας των Ποντίων με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον αντιρατσιστικό νόμο αξιοποιείται κατάλληλα από τους εθνικιστικούς κύκλους την ίδια στιγμή που το κράτος, όπως κατηγορείται από τις ποντιακές οργανώσεις, δεν προβάλλει όπως πρέπει την πνιγμένη στο αίμα και στην προσφυγιά ιστορία τους τον 20ό αιώνα. Η Χρυσή Αυγή προπαγανδίζει ολοένα συχνότερα και τακτικά τον συστηματικά σχεδιασμένο αιματηρό διωγμό των χριστιανικών πληθυσμών με ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις. Προνομιακό πεδίο για όσους σχεδιάζουν χάρτες με ελληνικές κτήσεις σε Πόντο και Μικρά Ασία.

«Παρουσία χρυσαυγιτών την ημέρα μνήμης στις 19 Μαΐου είχαμε περίπου από το 2009 αλλά ήταν ισχνή· ακολουθούσε μια μικρή ομάδα την πορεία που κάναμε προς το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη» λέει στο «Βήμα» παράγοντας από τις οργανώσεις των Ποντίων με αφορμή την έντονη παρουσία κλιμακίου στελεχών αλλά και οπαδών στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δήλωση του υπουργού Παιδείας περί οργανωμένης εθνοκάθαρσης αντί του νομικού όρου γενοκτονία. Προσκολλώνται για να «ψαρέψουν» ψήφους και οπαδούς, ακούγεται στις συζητήσεις που γίνονται. Υπάρχει άλλωστε κανάλι επικοινωνίας: ο «εχθρός Τούρκος» είναι κοινός, οι «αλησμόνητες πατρίδες» εύκολα καταλήγουν σε «χαμένες» και η ημέρα μνήμης καταλήγει σε ημέρα μίσους.

Η «ρετσινιά»

«Τα τελευταία καλοκαίρια πηγαίνουμε στον Πόντο και έχουμε φίλους Τούρκους που μας φιλοξενούν στα σπίτια τους, πώς είναι δυνατόν να έχουμε πρόβλημα μαζί τους;» λέει ο κ. Αλέξανδρος Εφραιμίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής. Εξηγεί ότι κάθε 19η Μαΐου στην Αθήνα ακροδεξιές ομάδες φώναζαν προσβλητικά συνθήματα για τον Κεμάλ. «Η ημέρα δεν προσφέρεται για βωμολοχίες αλλά για αναστοχασμό ώστε να μη γίνει ξανά γενοκτονία. Είναι χρέος μας προς την ανθρωπότητα» συμπληρώνει.

Είχε πέσει όμως η «ρετσινιά» λόγω των πρόσφατων θλιβερών γεγονότων. Αλλωστε ο επίτιμος πρόεδρος της παλαιότερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης Ποντίων (ΠΟΠΣ) κ. Στέφανος Τανιμανίδης είχε προκαλέσει αίσθηση μιλώντας στο Mega: «Οι φασίστες γενοκτόνοι τολμούν να διεκδικούν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Και οι ποντιακές οργανώσεις έχουν ευθύνες. Διότι αυτοί πάντοτε συνέρρεαν δίπλα τους και για να εμφανίζουμε και λίγο κόσμο παραπάνω δεν κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Αυτό γίνεται τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια, το έχουμε καταγγείλει».

Όσο και αν διατρανώνεται σε όλους τους τόνους από εκπροσώπους των οργανωμένων Ποντίων ότι στην Αττική μόνο σε ένα σωματείο εμφανίστηκε υποψήφιος πρόεδρος από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος μάλιστα απέτυχε παταγωδώς, οι ξυλοδαρμοί, τα συνθήματα της προηγούμενης εβδομάδας στο Σύνταγμα είχαν αφήσει το στίγμα τους. «Ευτυχώς στη Θεσσαλονίκη έφυγε η ρετσινιά του εθνικισμού» δηλώνει σαφώς ανακουφισμένος ο κ. Εφραιμίδης που ήταν παρών στην εκεί πολυπληθή - και καλύτερα οργανωμένη, όπως λέγεται - συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα μπορούσαν να είχαν απομακρυνθεί και χωρίς τις έστω μικρής έκτασης βιαιότητες.

Στην ιστοσελίδα της ακροδεξιάς οργάνωσης που βρίθει αναρτήσεων - όπως και σχεδόν σε όλα τα εθνικιστικά σάιτ - για τη γενοκτονία των Ποντίων με ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες του γραμματέα της Ν. Μιχαλολιάκου αναφέρεται με στόμφο ότι παραχωρήθηκε στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής τιμητικά η θέση του επικεφαλής της πορείας μετά τη συγκέντρωση της 5ης Νοεμβρίου. «Παραμύθια» απαντούν παράγοντες από τα σωματεία, οι οποίοι ωστόσο στέκονται στην ελλιπή οργάνωση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος, επισημαίνουν. Άλλωστε ανέμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή από τους περίπου 5.000 συγκεντρωμένους, «πολλοί από τους οποίους ήταν εκτός του οργανωμένου ποντιακού Ελληνισμού» τονίζουν παριστάμενοι.

Τα συνθήματα

«Δεν κάναμε καλή περιφρούρηση» εξηγούν από τα σωματεία, παραδεχόμενοι ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν το πλήθος που φαινόταν ομοιογενές. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμπατριωτών τους στο Facebook να εμφανιστούν με παραδοσιακές φορεσιές και οι περισσότεροι έμοιαζαν να ακολουθούν τη φράση-«απειλή» που γράφτηκε στο ίδιο μέσο: «Φίλη και η παρέα σου ετοιμαστείτε... ερχόμαστε!».

Στην Ελλάδα των σκληρών μνημονίων και της μάχης για την επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα συνθήματα εναντίον των πολιτικών και η στάση σημαντικής μερίδας συγκεντρωμένων κάτω από τα λάβαρα ποντιακών οργανώσεων έριξαν βαριά τη σκιά τους. Η επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος έσταξε σταγόνες δηλητηρίου στο ήδη πολωμένο πολιτικό κλίμα.

Γενοκτονία και συνειδητοποίηση

Την αναγνώριση της γενοκτονίας ζητεί ο οργανωμένος ποντιακός ελληνισμός, που ως νομικός όρος εγείρει πολλαπλές αξιώσεις για τιμωρία των δραστών. Ελλάδα, Κύπρος, Σουηδία, Σερβία, Ρωσία, Αρμενία, επτά Πολιτείες των ΗΠΑ και αντίστοιχα στην Αυστραλία, όπως και η Διεθνής Ενωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας, το έχουν κάνει. Αυτό, κυρίως, αλλά και οικονομικά αιτήματα για παλιννοστούντες ηλικιωμένους Ποντίους ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα στο κάλεσμα της συγκέντρωσης. Η ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου είναι κομβικής σημασίας. «Η διαδικασία συνειδητοποίησης δεν είναι ίδια για όλους. Δεν μπορούμε να τιμούμε τους νεκρούς μας μία φορά τον χρόνο. Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής διοργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς» λέει ο κ. Αλέξανδρος Εφραιμίδης. Όπως εκτιμούν άνθρωποι που μετέχουν σε σωματεία, το απλό μέλος μπορεί να μην εμβαθύνει, να ακολουθεί συνήθως μαθήματα χορού, εκδηλώσεις με λυράρηδες, και να μη γνωρίζει πώς και γιατί διεπράχθη η σφαγή των προγόνων του.

Σχεδόν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής είναι ενταγμένα στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) και αριθμούν 433 σε όλη τη χώρα. Ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια από εκπροσώπους οργανώσεων οι οποίοι αντιδρούσαν στην πολιτική διαχείρισης των ζητημάτων που ακολουθούσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 - με απήχηση μόνο σε λίγους νομούς της Μακεδονίας, όπως λένε παράγοντες του χώρου. Απέναντι στις δηλώσεις Φίλη εμφανίστηκαν όλα τα σωματεία ενωμένα.

Και στις εθνικές εκλογές, όπως επισημαίνουν σημαίνοντα στελέχη, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες συζητούν να ψηφιστούν Πόντιοι και όχι συγκεκριμένα κόμματα. Από την άλλη, στελέχη, μέλη και οπαδοί εθνικιστικών οργανώσεων, ιδίως της Χρυσής Αυγής, εμφανίζονται με μπλουζάκια που φέρουν σύμβολα και συνθήματα Ποντίων και οργανώσεών τους. Δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί, αλλά έχουν μηδαμινό ρόλο στα σωματεία, λένε εκπρόσωποι του χώρου.

Πηγή: Το Βήμα