Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στα «Πινδάρεια 2015» βρέθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»

Στα «Πινδάρεια 2015» βρέθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»
Στα «Πινδάρεια 2015» βρέθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»

Ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», συμμετείχε με την χορευτική του ομάδα στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Δήμος Θήβας, στα πλαίσια των πολυήμερων εκδηλώσεων «Πινδάρεια 2015».

Τόσο ο Δήμος Θήβας, αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Λάιος», είχαν επιφυλάξει μια θερμή υποδοχή και μια υπέροχη φιλοξενία για τους Πόντιους των Σαπών. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και περιεκτικό τόσο με ξεναγήσεις ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και με περιηγήσεις  στην πόλη της Θήβας και της Χαλκίδας.

Την ημέρα που ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών αφίχθη στην ιστορική πόλη της Θήβας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Λάιος», Σαρακατσαναίων και οι τοπικοί σύλλογοι του Καπαρελίου, επεφύλαξαν στον χωριό Καπαρέλι μια πολύ όμορφη βραδιά, στην οποία η ποντιακή λύρα ξεσήκωσε τα πλήθη και μαζί με τους οργανοπαίχτες των άλλων συγκροτημάτων πραγματοποιήθηκε ένα υπέροχο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός είναι αρετή που έχει την δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα με το είδος της παράδοσης που ο καθένας πρεσβεύει.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, οι χορευτές του συλλόγου Σαπών, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη της Χαλκίδας, ανακαλύπτοντας τις ομορφιές  της πρωτεύουσας της Εύβοιας. Το απόγευμα όμως έπρεπε να ακολουθήσει η γενική πρόβα για την χορευτική παράσταση, σημαντική για την επιτυχία της παρουσίασης, την οποία ο κόσμος αργότερα αγκάλιασε και αποτύπωσε στο χειροκρότημά του.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών, συμμετείχε στο 1ο Χορευτικό Φεστιβάλ, με αντιπροσωπευτικούς χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές και ξεσηκώνοντας τους θεατές που παρακολουθούσαν την εκδήλωση, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Στέλιου Νικολάου και την μουσική διάνθιση του Τάσου Πετρόπουλου στην λύρα και το τραγούδι και του Βασίλη Καργιάννη στο νταούλι. Ακολούθησε ο χορός της φιλίας με την συμμετοχή όλων των συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, καθώς και ανταλλαγή δώρων. Οι χορευτικές ομάδες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, είχαν την τύχη να συνδιασκεδάσουν το ίδιο βράδυ σε εστιατόριο της περιοχής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την επόμενη ημέρα και πριν το ταξίδι της επιστροφής, η ομάδα των Σαπών περιήγηθηκε στην αρχαία ιστορία της Θήβας θαυμάζοντας τον αρχαίο πολιτισμό μας και την μεγαλοπρέπεια της ιστορίας μας. Υπήρξε όμως και ένας σημαντικός σταθμός, μεγάλης αξίας για κάθε Πόντιο, αλλά και για κάθε Χριστιανό. Η αξία της περιήγησης αυτής επισφραγίστηκε με την επίσκεψη της αποστολής στην βυζαντινή εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που πιθανότατα γεννήθηκε στην Αντιόχεια, ήταν ελληνικής καταγωγής, ιατρός και διακρινόταν για την ελληνική μόρφωσή του και την αρίστη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Κατά μια παράδοση, ανήκε στον ευρύτερο κύκλο των 70 Αποστόλων. Στον Ευαγγελιστή Λουκά αποδίδεται, ανάμεσα σε άλλες, η αγιογράφηση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Στον ναό αυτό, φυλάσσονται τόσο ο τάφος του όσο και μέρος των αγίων λειψάνων του.

Ήταν μια πολυποίκιλη και περιεκτική εκδρομή, από την οποία η χορευτική αποστολή έφυγε ενθουσιασμένη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο Θηβαικό κοινό, αντιπροσωπεύοντας επάξια την ποντιακή μας παράδοση.