Όλα όσα έγιναν στη Γεν. Συνέλευση του Σ.Πο.Σ. Κεν. Μακεδονίας και Θεσσαλίας |
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 στην Αλεξάνδρεια η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας (Σ.Πο.Σ.) της Π.Ο.Ε.
Στην συνέλευση το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Χρήστος Τοπαλίδης. Ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Σαρβανίδης Λεωνίδας αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στους στόχους της Π.Ο.Ε., έκανε τον απολογισμό δραστηριοτήτων του Σ.Πο.Σ. και αναφέρθηκε:
- στην πραγματοποίηση στις 30 Μαρτίου 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας της 5ης τακτικής συνέλευσης του Σ.Πο.Σ.,
- στην συμμετοχή στις συναντήσεις για την ενημέρωση των συλλόγων από τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. ενόψει της 19η Μαΐου,
- μιας συνάντησης στην Ένωση Ποντίων Πιερίας και μιας στο Σύλλογο Ακριτών Πολυκάστρου και Περιχώρων στις αρχές Μαΐου.
- συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση για την γενοκτονία στην Θεσσαλονίκη και σε κατά τόπους εκδηλώσεις.
- διοργάνωση σε συνεργασία με την Ευξ. Λέσχη Ποντίων Νάουσας του 8ου παιδικού φεστιβάλ με τη συμμετοχή 33 συλλόγων,
- συμμετοχή στην πανελλήνια συνάντηση νεολαίας στο Ροδοχώρι Νάουσας,
- συνάντηση χοροδιδασκάλων ενόψει του 11ου Φεστιβάλ,
- πραγματοποίηση μιας πρόβας κατά τόπους ανά νομό και μια κεντρική στην Αλεξάνδρεια,
- συμμετοχή με 500 και πλέον χορευτών στο 11ο φεστιβάλ ποντιακών χωρών στην Λευκόβρυση Κοζάνης.
Στη συνέχεια ο ταμίας του Συνδέσμου Κ. Κυριαζίδης έκανε τον οικονομικό απολογισμό ενημερώνοντας για τα υπόλοιπα του ταμείου και την κίνηση των χρημάτων, τονίζοντας την ανάγκη να προσπαθήσουν οι σύλλογοι να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. αναφέρθηκε στον λογαριασμό που έχει ανοιχτεί και θα ενισχυθεί με τα έσοδα από τα κουπόνια και τα χρήματα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν μόνο και αποκλειστικά για την έκδοση ενός διεθνούς τόμου για την γενοκτονία ενώ ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη και χρέος είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας. Στη συνέχεια η χοροδιδάσκαλος Μόρφω Σιαμλίδου ανέγνωσε ένα κείμενο το οποίο υπογράφουν και οι συντονιστές-χοροδιδάσκαλοι, Ν. Φωτιάδης, Π. Θεοδωρίδης, Α. Λέρας και στο οποίο αναφέρονται στα επαναλαμβανόμενα κακώς κείμενα, όπως αναφέρουν, που συμβαίνουν στα φεστιβάλ. εν συνεχεία ακολούθησαν τοποθετήσεις παρευρισκομένων.
Οι σύλλογοι που πήραν μέρος στην γενική συνέλευση ήταν:
- Ποντιακός Σύλλογος Χορυγίου Κιλκίς, Σύλλογος Ποντίων Δυτικού Πέλλας "Υψηλάνται", "Μωμόγεροι" Αγίου Μάρκου Κιλκίς, Σύλλογος Γερακαρούς Κιλκίς, Σύλλογος Αριστοτέλης Καταχά, Ποντιακά Νιάτα Άνω Ζερβοχωρίου, Ένωση Ποντίων Μαγνησίας, Σύλλογος Λευκαδίων τα Ανθέμια, Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Ένωση Ποντίων Πιερίας, "Ευστάθιος Χωραφάς" Πατρίδας Ημαθίας, "Αριστοτέλης" Λουτροχωρίου, "Παναγία Σουμελά" Παλατιανού Κιλκίς, Σύλλογος Λακκώματος Χαλκιδικής, Σύλλογος Δροσάτου Κιλκίς, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Σύλλογος Παλλινοστούντων Ποντίων Λάρισας, Φιλανθρωπικός "Η Στέγη της Αγάπης" Μακρύγιαλου, "Ακρίτες" Πολυκάστρου και Περιχώρων, "Αργοναύτες" Κιλκίς, Σύλλογος Λόφου Δήμου Ολύμπου Ελασσόνας, "Κοτζά Αναστάς" Νεοκαισάρειας Πιερίας, Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών, "Κομνηνοί" Πλατέος Ημαθίας, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών. Ν. Τρικάλων, Σύλλογος Μακρύγιαλου "Ο Πόντος", Εύξεινος Λέσχη Χαριέσσας, Σύλλογος Μελίκης.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε πολύ και καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε και η συνέλευση της νεολαίας του Σ.ΠΟ.Σ. και οι εκπρόσωποι τους είχαν την ευκαρία να δώσουν απαντήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με την αποχώρηση της νεολάιας από την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νεολαίας στην Θεσσαλονίκη.