Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η επιστημοσύνη του Φίλη είναι αδελφάκι του συνωστισμού της Ρεπούση

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η επιστημοσύνη του Φίλη είναι αδελφάκι του συνωστισμού της Ρεπούση
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η επιστημοσύνη του Φίλη είναι αδελφάκι του συνωστισμού της Ρεπούση

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με προσφυγική καταγωγή από την Καππαδοκία και με συγγραφικό έργο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου μιλάει με τη διπλή ιδιότητα του ιστορικού ερευνητή και του πολιτικού για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» και «καθόλου αθώες» τις απόψεις του υπουργού Παιδείας, λέγοντας ότι «η επιστημοσύνη του κ. Φίλη είναι “αδελφάκι” με αυτή του “συνωστισμού” στην προκυμαία της Σμύρνης της κας Ρεπούση» και καλεί τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει ως «μοναδική πράξη κάθαρσης της κυβέρνησης από την ύβρη των όσων εκστόμισε ο υπουργός παιδείας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο News 247 έχει ως εξής:

Επικαλούμαι καταρχήν την ιδιότητά σας, του ιστορικού ερευνητή, και θέλω να ρωτήσω πως κρίνετε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος κάνει μια διάκριση και υποστηρίζει ότι δεν είναι σωστός επιστημονικά ο όρος “γενοκτονία” αλλά “αιματηρή εθνοκάθαρση” αναφερόμενος στις σφαγές των Ποντίων από το τουρκικό καθεστώς;
Οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Φίλης, και είναι επανάληψη παλαιότερων θέσεών του τις οποίες δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα γιώτα, είναι καθ’ όλα απαράδεκτες. Αγνοεί επιδεικτικά απόφαση της ελληνικής βουλής από το 1994 και αμφισβητεί ευθέως την ιστορική αλήθεια που αφορά όχι μόνον τον ελληνισμό του Πόντου αλλά όλους τους χριστιανούς της Ανατολής. Και αυτές οι απόψεις δεν είναι καθόλου αθώες. Πίσω τους κρύβεται η πρόθεση αθώωσης των θυτών αλλά και της άφεσης αμαρτιών του τουρκικού κράτους. Γιατί αν οι μαζικές σφαγές, οι δολοφονίες και οι εκτοπίσεις δεν ήταν συντονισμένες, στοχευμένες ενέργειες με σκοπό την εξάλειψη του χριστιανικού στοιχείου από όλη την Μικρά Ασία, άρα μια γενοκτονία, τότε περιπίπτουν σε ακραίες συμπεριφορές εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων. Άρα περασμένα ξεχασμένα! Η επιστημοσύνη του κ. Φίλη είναι «αδελφάκι» με αυτή του «συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης της κας Ρεπούση.

Βλέπετε κάποια “πολιτική ουρά” στις δηλώσεις αυτές; Πολιτικά πως εκτιμάτε την συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Φίλη ως υπουργού παιδείας ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι είναι προσωπικές του απόψεις; Η ΝΔ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ευθέως αποδοκιμάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός του και η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τα λεγόμενα του κ. Φίλη και σας κατηγόρησε ότι αντιπολιτεύεστε με όρους πατριδοκαπηλίας. Σας ικανοποιεί η αντίδραση της κυβέρνησης;
Το γεγονός ότι ο κ. Φίλης είναι υπουργός, και μάλιστα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημαίνει ότι οι δηλώσεις του έχουν άλλη βαρύτητα. Και αυτό όφειλε ο ίδιος να το καταλάβει, πριν ανοίξει το στόμα του και επαναλάβει τις ανιστόρητες απόψεις του, οι οποίες συνιστούν βάναυση προσβολή της μνήμης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων και Μικρασιατών αλλά και Αρμενίων και Ασσυρίων, και όλων αυτών που χάθηκαν από τη τουρκική βαρβαρότητα μεταξύ του 1915 και του 1923. Και ο κ. Φίλης τα κάνει χειρότερα όταν στην ευλόγως αυστηρή κριτική που του ασκείται χρησιμοποιεί τον όρο πατριδοκαπηλία. Επιτέλους, επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κυβερνήσει στο παρελθόν και είχαν μάθει να μιλούν ασύστολα ως αντιπολίτευση, «στολίζοντας» κάθε πολιτικό τους αντίπαλο και υπερασπιζόμενοι κάθε αιρετική και περιθωριακή θέση, πρέπει να χωνέψουν ότι είναι στην κυβέρνηση. Και όσον αφορά τον κ. Φίλη θεωρώ ότι μοναδική πράξη κάθαρσης της κυβέρνησης από την ύβρη των όσων εκστόμισε ο υπουργός παιδείας είναι η αποπομπή του. Τον λόγο τον έχει πια ο κ. Τσίπρας. Αν δεν το κάνει σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί του.

Δείτε τη συνέχεια της συνέντευξης του εδώ.