Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής - Παρουσίαση του νέου βιβλίου

Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής - Παρουσίαση του νέου βιβλίου
Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής - Παρουσίαση του νέου βιβλίου

Ο Δήμος Ιλίου και οι εκδόσεις "Ωκεανός" σας προσκαλούν τη Δευτέρα 30 Νεομβρίου 2015 στις 19:30, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Αγίου Φαναρίου 99, Ίλιον) στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεόδωρου Δεύτου: Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής - τ. διπλωμάτης
- Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας - εκδότης
- Σοφία Μπαρδάνη, φιλόλογος - συγγραφέας - ποιήτρια - πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Δυτ. Αθήνας

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Αλεβίζου, φιλόλογος - Αντιδήμαρχος Ιλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών  και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα,  έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία,  τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο  Ιεροκλής με την οικογένεια του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.

Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.

Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.