Στο Υπ. Εξωτερικών βρέθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού |
Ανακοίνωση εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού μετά την επίσκεψη του στον Υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.
Στην ανακοίνωση του, τονίζει:
Oι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Παιδείας, με τις οποίες αρνείται να χαρακτηρίσει τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922, ως Γενοκτονία, όπως ήδη έχει αποφανθεί από το 2007 η «Διεθνής Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών» και αναγνώρισαν ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες μας, εκτός από το Ελληνικό κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια της Σουηδίας, της Αρμενίας, της Κύπρου, δεκάδες πολιτείες και Δήμοι των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, πιστεύουμε ότι αποτελούν αμφισβήτηση των αποφάσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου και επωάζουν το αυγό του φιδιού, οπλίζοντας με αρνητικά επιχειρήματα τις κυβερνήσεις της γειτονικής Τουρκίας, ενώ δίνουν άλλοθι σε εθνικιστικά και φασιστικά μορφώματα, να καπηλεύονται το θέμα.
Όπως προέκυψε από τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ποντιακών οργανώσεων, τις εκατοντάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις υπογραφές διαμαρτυρίας που συλλέξαμε και καταθέτουμε υπόψη σας, εμείς, απόγονοι προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς που οι πρόγονοι μας, την περίοδο 1914-1922, έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας των νεοτούρκων και των κεμαλιστών και στην συνέχεια ξεριζώθηκαν και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους 353000 νεκρούς, εκφράζοντας την θλίψη αλλά και το θυμό εκατομμυρίων Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του κ. Υπουργού, εφόσον δεν ανακληθούν, είναι ύβρις στην μνήμη των προγόνων μας που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας και υπονόμευση αγώνων μας 70 χρόνων, για την αναγνώριση της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία, για αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης, ζητάμε.
Α. Κατάθεση από μέρους σας σχεδίου νόμου, με την μορφή του κατεπείγοντος, στο Ελληνικό κοινοβούλιο, με το οποίο να καλούνται οι κ. Βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία, να επαναβεβαιώσουν την απόφαση της 24-2-1994, της Βουλής των Ελλήνων, με την οποία αναγνωρίστηκαν τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922, ως γενοκτονία και ορίστηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Β. Με πρωτοβουλία σας το επόμενο διάστημα, να διοργανώσετε επιστημονική διημερίδα με θέμα «Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση της 24-2-1994,για την Κυβέρνηση στην προώθηση της Διεθνούς αναγνώρισης της» ή με παραπλήσιο θέμα που εσείς θα επιλέξετε.
Γ. Μετά και την έγγραφη σύμφωνη γνώμη που αποσπάσαμε, ύστερα από σχετικό αίτημα μας, από τους τ. Δημάρχους των Αθηνών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη και κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, για ανέγερση μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, ζητάμε να χρηματοδοτήσετε την κατασκευή του μνημείου, που εν συνεχεία σε συνεννόηση και με την σημερινή Διοίκηση του Δήμου θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο των Αθηνών.
Δ . Παρακαλούμε τέλος να επισημανθεί στον κ. Πρωθυπουργό, ότι η Τουρκική ηγεσία, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Άγκυρα, συσχετίζοντάς την και με τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Υπουργού παιδείας, χρησιμοποιώντας όπως και στο παρελθόν ως άλλοθι το πρωτόκολλο, πιθανόν να προγραμματίσει, την κατάθεση στεφάνου από τον κ. Πρωθυπουργό, στο μαυσωλείο του σφαγέα του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Κεμάλ Μουσταφά Πασά.
Ε.Ενώ για ευνόητους λόγους, σας προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς μας, το άνοιγμα και η λειτουργία Προξενείου στην Τραπεζούντα.