Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

"Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία του Βατικανού"

"Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία του Βατικανού"
"Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία του Βατικανού"

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην εκδήλωση με θέμα: "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία του Βατικανού" με ομιλητή τον κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη, Θεολόγο, Ιστορικό, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Η διάλεξη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» αφορά τα αποτελέσματα μιας πτυχής της έρευνας που εκπονήθηκε στα αρχεία του Βατικανού για τη συγγραφή της διδακτορικής διατριβής που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με σύμβουλο καθηγητή τον κ. Κώστα Φωτιάδη και με θέμα: «Οι ιεραποστολές των Ρωμαιοκαθολικών στον Πόντο».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με υποτροφία της Επιτροπής του Βατικανού για την Πολιτιστική Συνεργασία (Comitato Cattolico per la Collaborazione Culturale) που εδρεύει στη Ρώμη καθώς και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. H συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο αρχειακό υλικό, που αφορά την ιεραποστολή και γενικότερα την παρουσία των ρωμαιοκαθολικών στον Πόντο. Συγκεκριμένα ερευνήθηκε το Archivio Segreto Vaticano, το επονομαζόμενο Μυστικό Αρχείο του Βατικανού, στο οποίο εμπεριέχονται μεταξύ άλλων οι φάκελοι με τον τίτλο Archivio Delegazione Turchia και Affari Ecclesiastici Straordinari. Επιπλέον μελετήθηκε η αρχειακή συλλογή της Segreteria di Stato, της Congregazione per l’ evangelizzazione dei Popoli (Propaganda Fide), το Αρχείο της Congregazione per le Chiese Orientali, το Archivio generale dell’ ordine dei Frati Minori Cappuccini και το Archivum Romanum Societatis Iesu.

Στα αρχεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπάρχουν σημαντικές αναφορές για τις σφαγές, τους εκτοπισμούς, τις κλοπές και τις καταστροφές των μνημείων που υπέστησαν οι χριστιανοί από τους νεότουρκους και τους Κεμαλικούς και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ιεραπόστολοι προσπαθούσαν να τηρούν μια στάση ουδετερότητας και να μην αναμειγνύονται στην πολιτική. Βλέποντας όμως τη μεγάλη καταστροφή που συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους δεν μπορούσαν να μην γράψουν στις επιστολές τους για τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Η μελέτη των συγκεκριμένων αρχείων επιβεβαιώνει ότι ο ξεριζωμός και η εξολόθρευση των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, χωρίς να το υποδεικνύουν στρατιωτικοί λόγοι, αλλά ουσιαστικά εξαιτίας της εθνικιστικής έξαρσης των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών. Οι ιεραπόστολοι σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες «...αυτή τη στιγμή υποφέρουν από τρομερούς διωγμούς, σίγουρα όχι για άλλο λόγο, παρά επειδή είναι χριστιανοί...». Με άλλα λόγια το συμπέρασμα από την μελέτη των συγκεκριμένων αρχείων είναι ότι περιγράφουν το γεγονός ως μια προσπάθεια ολοκληρωτικής εξόντωσης, ουσιαστικά εξαφάνισης του χριστιανικού στοιχείου από την Ανατολή στο πλαίσιο του σχεδίου που είχαν συλλάβει, δηλαδή της θρησκευτικής και εθνικής ομογενοποίησης της Ανατολίας.