Με θέμα τον "Αετό των Ελλήνων" η επετειακή παράσταση των Μωμόγερων |
Μια μουσικο-χορευτική παράσταση με θέμα τον «αετό» στα παραδοσιακά τραγούδια του Ελληνισμού παρουσίασε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας. Η παράσταση ήταν επετειακή, καθώς το σωματείο συμπλήρωσε φέτος τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του.
Όπως αναφέρθηκε στην παράσταση, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο αετός είναι το έμβλημα του Δία. Είναι το σύμβολο της δύναμης, του φωτός και της ευτυχίας. Πολλές αρχαίες παραδόσεις αναφέρονται στην σχέση του Δία με τον αετό. Ο λαός θαυμάζει τον αετό και τον καμαρώνει. Τον τραγουδά και πότε τον βάζει να παλεύει με τους αντρειωμένους, πότε τον καμαρώνει καθώς τον βλέπει να σκίζει σαν αστραπή τους αιθέρες, να κυνηγά τα πουλιά και τα αγρίμια του βουνού. Αλλά και η χριστιανική πίστη κάνει αναφορές στον αετό, που συμβολίζει το πνεύμα, την πνευματική προσπάθεια. Είναι ο φτερωτός Λόγος. Το να κοιτάει ο αετός τον ήλιο χωρίς να τυφλώνεται, παρομοιάζεται με τον Χριστό που ατενίζει την δόξα του Θεού.
Ο Πόντος, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Θράκη και άλλες περιοχές όπου έζησε Ελληνισμός, διασώζουν τραγούδια (ακριτικά, βουκολικά, μοιρολόγια) και παραδόσεις που σχετίζονται με τον αετό. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αντίστοιχα τραγούδια και οι χοροί, τονίζοντας τη σημασία του αετού, κάθε φορά. Έγινε, επίσης, αναφορά για το μονοκέφαλο και δικέφαλο αετό του Βυζαντίου και πότε καθιερώθηκαν ως σύμβολα της Αυτοκρατορίας.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, τιμήθηκε ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ο οποίος το περασμένο 15Αύγουστο κατέφθασε στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου με τα πόδια και την ημέρα της εκδήλωσης ήταν ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στον 1ο αυθεντικό Φειδιππίδειο δρόμο (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα).
Την παράσταση συνόδεψαν οι μουσικοί: Γιώργος Παυλίδης, Γιώργος Βροντινάκης, Γιώργος Αλεβίζος, Ανδρέας Τρεαυλάκης και στο τραγούδι η Αθηνά Καραταράκη. Η σκηνοθεσία και η διδασκαλία χορών ήταν του Κώστα Αλεξανδρίδη. Τους κρητικούς χορούς δίδαξε η Δάφνη Μπιλιούση.
«Ο αετός της Κωνσταντινούπολης έπεσε, ίσως, επί των τειχών με τον τελευταίο αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο… Ίσως μαρμαρώθηκε κι αυτός και αναμένει να πετάξει και πάλι κάποτε… Εις τον άνακτα των Ελλήνων όμως, όποιος κι αν είναι ή θα είναι αυτός, ανήκει κατά την Παράδοση ο αετός, είτε σε σύμβολο, είτε όταν ίπταται, πάντοτε, κατά θείον ή ανθρώπινον νόμον, με ή χωρίς βασιλική πορφύρα….»