Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Όλα όσα έγιναν στο τρίτο κάλεσμα της Παμποντιακής στο Σύνταγμα (Φωτογραφίες)

Όλα όσα έγιναν στο τρίτο κάλεσμα της Παμποντιακής στο Σύνταγμα (Φωτογραφίες)
Όλα όσα έγιναν στο τρίτο κάλεσμα της Παμποντιακής στο Σύνταγμα (Φωτογραφίες)

Με συμμετοχή μικρότερης της αναμενόμενης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Σύνταγμα, η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε διάστημα ενός μηνός, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Υπ. Παιδείας Ν. Φίλη να αμφισβητήσει τα ιστορικά γεγονότα ως Γενοκτονία.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα και η δεύτερη συνάντηση τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Αίτημα και της σημερινής ειρηνικής διαμαρτυρίας ήταν:
• Η καταβολή των πενιχρών αλλά απαραίτητων για την επιβίωσή τους συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τις διαδοχικές -προεκλογικές- δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
• Η επανένταξη του κεφαλαίου για την ιστορία του Παρευξείνιου Ελληνισμού, του μοναδικού με σαφή αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της γ’ Λυκείου.
• Η άμεση αποπομπή του αρνητή της Γενοκτονίας από το Υπουργείο Παιδείας.


Η σημερινή εκδήλωση ξεκίνησε με πλάνα από το ντοκιμαντέρ "Τα Χνάρια των Αργοναυτών" και με το ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη να απαγγέλει ένα ποίημα του Θεόκλητου Καρυπίδη το οποίο όπως ανέφερε ήταν αφιερωμένο στη μνήμη και τη διεκδίκηση.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος & Νήσων Γ. Βαρυθυμιάδη, του μέλους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Σταύρου Αμπαριάν, του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκου Μπατσάρα, του Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρη Παντέλα, του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστου Τοπαλίδη, και του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργου Παρχαρίδη.

Διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και  από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος ενώ κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης ανέγνωσε το ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ακολούθησαν πλάνα από ρεπορτάζ των Μ.Μ.Ε. σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την τοποθέτηση του Υπ. Παιδείας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τραγούδια από τους Δημήτρη Καρασαββίδη και τη Λιζέτα Νικολάου.