Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ξαναχτύπησε η Ρεπούση για το μάθημα της Ιστορίας!

Ξαναχτύπησε η Ρεπούση για το μάθημα της Ιστορίας!
Ξαναχτύπησε η Ρεπούση για το μάθημα της Ιστορίας!

Τη γνωστή θέση της να αλλάξει το πρόγραμμα για το μάθημα της Ιστορίας επανέλαβε η καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, εν μέσω της συζήτησης για αλλαγές στην Παιδεία.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» δήλωσε ότι: «Όλοι οι γονείς, νομίζω, που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν θέλουν μέσα στο σχολείο να τους γίνεται προπαγάνδα για οποιονδήποτε λόγο. Θέλουν πολίτες έξυπνους, δυναμικούς, που αργότερα, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα διεκδικήσουν με επιτυχία μία θέση εργασίας, δεν θέλουν υπηκόους» και υπογράμμισε ότι: «Η Ιστορία γίνεται υποχείριο της πολιτικής και χρησιμοποιείται, χειραγωγείται και δεν είναι σωστό αυτό. Δεν έχει καμία δουλειά η εκάστοτε κυβέρνηση, το εκάστοτε κοινοβούλιο να αποφαίνεται τι έγινε στην Ιστορία και τι δεν έγινε στο παρελθόν, αυτό είναι δουλειά της Επιστήμης».
   
Επίσης σημείωσε πως «όλα τα σύγχρονα κράτη θέτουν ως στόχο της διδασκαλίας της Ιστορίας το να φτιάξουν πολίτες ιστορικά εγγράμματους και κριτικά σκεπτόμενους, που διαβάζουν και λίγο πίσω από τις γραμμές, που συναρτούν αυτό που διαβάζουν και με το ποιος το λέει και γιατί το λέει» και επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα στο μάθημα Ιστορίας και να μην έχει μόνο ελληνική Ιστορία, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι αυτιστική χώρα».
   
«Θέλουμε άλλη δοσολογία. Και την ελληνική Ιστορία φυσικά, απαραίτητο, θα έλεγα και την τοπική ιστορία, αλλά και βαλκανική και ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία» είπε η πρώην βουλευτής, που είχε δεχθεί πυρά από πολλές πλευρές για τις απόψεις της  αυτές όσο ήταν βουλευτής, τονίζοντας πως «στην Ελλάδα κάναμε πολύ μικρές αλλαγές, μείναμε προσκολλημένοι στο παλιό παράδειγμα- υπόδειγμα που είναι το εθνικιστικό, ηρωικό, γεγονοτολογικό, γεγονότα, χρονολογίες, ήρωες, σαν να διδάσκουμε μία εθνική ελεγεία, όπου δοξάζουμε τον εαυτό μας και μας φταίνε όλοι οι άλλοι, είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι οι εχθροί κ.ο.κ.».

Πηγή: Newsit