Ολοκληρώθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο για την Ποντιακή Γενοκτονία |
Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου 2015 οι εργασίες του Β’ Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ζώντας με τις μνήμες 100 χρόνια μετά… Φόρος τιμής στη Ποντιακή Γενοκτονία», που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως.
Η καταληκτική συνεδρία περιλάμβανε ένα μουσικό σεργιάνι στις αλησμόνητες πατρίδες. Η παιδική χορωδία των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Καινουργίου, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα και η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μήτσου παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Τις χορωδίες συνόδευσε το μουσικό σχήμα «Εν οργάνοις».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την έναρξη, ο συντονιστής της συνεδρίας, Θεολόγος κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ο ρόλος των ποντιακών τραγουδιών είναι πολύ σημαντικός. Μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την ιστορία των προγόνων, τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες στη γη του Πόντου, την υψηλή ιδέα της ελευθερίας και την αισιοδοξία ότι: «η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», που σημαίνει ότι το έθνος κι αν σκλαβώθηκε, θα αναστηθεί και πάλι. Στα τραγούδια αυτά υμνείται η αγάπη, ο θρίαμβος της φυλής και οι συμφορές της. Επίσης υμνούν την ποντιακή γη και τις ομορφιές της, εκφράζουν την χαρά της ζωής, τον πόνο και το θάνατο. Τραγουδούν ακόμα τον ξεριζωμό από την πατρίδα, την αγάπη τους για το ωραίο, το γνήσιο και το παραδοσιακό.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, τόνισε ότι τα όσα ακούστηκαν ήταν μια μοναδική σπονδή στην αιματωμένη ιστορία του Πόντου και στην μνήμη όσων διώχθηκαν, βασανίστηκαν και υπέστησαν φρικτά μαρτύρια. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου και ειδικά τους εισηγητές και τις εισηγήτριες που μας δίδαξαν τόσα πολλά για το Γολγοθά και το Σταυρό του Ποντιακού Ελληνισμού και μας μετέφεραν τα μαρτύρια, τους ηρωισμούς και τις θυσίες των Ποντίων. Αναφερόμενος σε όλους αυτούς που αμφισβητούν την Ποντιακή Γενοκτονία και τα μαρτύρια των Ποντίων, τόνισε ότι θα έπρεπε να ήταν παρόντες στο Συνέδριο για να πάρουν τις ανάλογες απαντήσεις. Κλείνοντας κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να σπουδάσουν και να γνωρίσουν την ποντιακή, αλλά και ολόκληρη την ελληνική ιστορία, για να την μεταλαμπαδεύσουν στα νέα παιδιά, μαζί με τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνικού Γένους.
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου η ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ. Παύλου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τη συμμετοχή πολλών συνέδρων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δράμας.
Πηγή: Agrinio News