Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Μία ανοιχτή επιστολή προς την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και τις απανταχού ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού

Μία ανοιχτή επιστολή προς την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και τις απανταχού ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού
Μία ανοιχτή επιστολή προς την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και τις απανταχού ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού

Μία ανοιχτή επιστολή προς την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και τις απανταχού ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού απέστειλε ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ομ. καθηγητής Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Στην επιστολή του αναφέρει σχετικά:

Ύστερα από τα δυο δυναμικά και παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ενάντια στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1914-1923 από τους νεότουρκους.

Ύστερα από τις εκατοντάδες των ποικίλων διαμαρτυριών στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο των απανταχού της γης απογόνων των γενοκτονηθέντων προγόνων μας.

Ύστερα από την γενναία και ξεκάθαρη διακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την μαρτυρική Χίο για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, σαν συνέχεια της γενοκτονίας της Χίου το  1822, της πρώτης γενοκτονίας του 19ου αιώνα από τους Τούρκους, δίνοντας έτσι πολιτικά την απάντηση στον κ. Φίλη.

Ύστερα και από την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στην γείτονα και την αποκάλυψη ότι έχει προσφυγικές ρίζες από την πλευρά της μητέρα του.

Και ύστερα από την επιστημονική ενημέρωση του κυρίου Υπουργού Παιδείας  με τις δυο αποστολές βιβλίων που τεκμηριώνουν επιστημονικά την συντελεσθείσα γενοκτονία, αφενός Ελλήνων ιστορικών και αφετέρου ιστορικών βιβλίων Τούρκων και ξένων ιστορικών. Η άκαμπτη εμμονή του κ. Υπουργού στην άρνηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού επαληθεύει την ρήση «αν με πείσεις καν με πείσεις».

Ακόμα και ο άπιστος Θωμάς όταν ο Κύριος εμφανίστηκε και τον προέτρεψε να δει και να ψηλαφίσει τις ουλές των τραυμάτων Του, τότε πίστεψε και ομολόγησε: «και απεκρίθη Θωμάς και είπεν αυτώ: ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Ο ποντιακός κόσμος, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων, τοποθέτησαν τα δάκτυλα του κ. Υπουργού με ποικίλους τρόπους επάνω στα ανίατα τραύματα της Γενοκτονίας των προγόνων τους!

Τι άλλο άραγε περιμένει ή επιδιώκει ο κ. Υπουργός και γιατί άραγε σιωπά ο κ. Πρωθυπουργός;

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα στην ηγεσία των απανταχού της γης Ποντίων περί του πρακτέου, δεδομένου ότι το κακό που συντελέστηκε από την δημόσια έκφραση των απόψεων και δηλώσεων του κ. Φίλη ως υπουργού Παιδείας έχει διαπραχθεί ως μία αυτογενοκτονία, όπως χαρακτηριστικά σε προγενέστερη παρέμβασή μας επισημάναμε.

Υπάρχουν στην ζωή σφάλματα που διορθώνονται αλλά και σφάλματα που δυστυχώς δεν διορθώνονται όταν μάλιστα δεν είναι και στιγμιαία!

Μπροστά στην διαμορφωμένη αυτή κατάσταση επισημαίνεται ότι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε είναι η ενότητα, αυτή που τόσο αυθόρμητα, περίτρανα, αλλά και τόσο διδακτικά προς τις διοικήσεις, επέδειξε η βάση του ποντιακού κόσμου εκφράζοντας σύσσωμη την αντίθεσή της στις επιεικώς ανιστόρητες και αντεθνικές θέσεις του Υπουργού Παιδείας.

Κατά συνέπεια στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να καθορισθεί η περαιτέρω στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος ύστερα από συνδιάσκεψη των απανταχού του κόσμου 12 ομοσπονδιών με μοναδικό θέμα την αξιολόγηση των μέχρι τώρα ενεργειών και την χάραξη περαιτέρω στρατηγικής αντιμετωπίσεως της καταστάσεως.

Ε. Φαχαντίδης
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ
τ. Πρόεδρος Π.Ο.Ε.