Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας Θυμάτων Γενοκτονιών

Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας Θυμάτων Γενοκτονιών
Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας Θυμάτων Γενοκτονιών

Με ιστορική, ομόφωνη απόφαση της Oλομέλειας της Γενικής Συνέλευσης τoυ ΟΗΕ, η 9η Δεκεμβρίου κηρύχτηκε Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και την Πρόληψη αυτού του Εγκλήματος (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime). 

Με πρωτοβουλία του Αυστραλιανού Ινστιτούτο Μελετών Γενοκτονιών, θα γίνει την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., η πρώτη εκδήλωση για την ημέρα αυτή στο Εβραϊκό Μουσείο Σίδνεϊ.

Κύριοι ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Μελετών Γενοκτονιών, Colin Tatz, η λέκτορας Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σίδνεϊ, κ. Ελένη Βατσικοπούλου, και ο κ. Paul Drexler, ο οποίος, ως παιδί, γλίτωσε από τους Ναζί ως εκ θαύματος.

Την εκδήλωση θα κλείσει ο λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών και στέλεχος του Ινστιτούτου, Δρ Παναγιώτης Διαμάντης.

«Επέλεξα να κλείσω την εκδήλωση, για να δώσω λόγο σε άτομα τα οποία έχουν άμεση σχέση με γενοκτονία. Ο καθηγητής Tatz έχασε δεκάδες συγγενείς του στην Λιθουανία κατά τη ναζιστική κατοχή. Παρομοίως, ο κ. Drexler στην Τσεχοσλοβακία. Η κ. Βατσικοπούλου έχει καταγωγή από την Σμύρνη και ήταν από τους πρώτους δημοσιογράφους από την Αυστραλία που επισκέφθηκαν τη Ρουάντα το 1994, στο τέλος της εκεί γενοκτονίας».

Η 9η Δεκεμβρίου επιλέχθηκε γιατί στις 9 Δεκεμβρίου 1948, η Ολομέλεια της Γ.Σ. του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Ποινικοποίηση του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, δίνοντας, δηλαδή, για πρώτη φορά, νομική διάσταση στο έγκλημα αυτό. Η Διακήρυξη της Ημέρας Μνήμης έγινε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η ιστορική αυτή εκδήλωση -που είναι η πρώτη φορά που θα τιμηθεί τέοια επέτειος αυτή στην Αυστραλία- θα λάβει χώρα στο Εβραϊκό Μουσείο Σίδνεϊ, 148 Darlinghurst Road, Darlinghurst. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό τηλεφωνήστε στον αριθμό 9360 7999 για κρατήσεις.