Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής - (Συνέντευξη - Video)

Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής - (Συνέντευξη - Video)
Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής - (Συνέντευξη - Video)

Συνέντευξη στον Θεόφιλο Κωτσίδη

Πριν λίγες μέρες συναντήσαμε το Θεόδωρο Δεύτο στο φιλόξενο γραφείο του και μας μίλησε για το νέο του βιβλίο με τίτλο: Τραπεζούντα - Το διαμάντι της Ανατολής.

Μας μίλησε για το τι πραγματεύεται το νέο του μυθιστόρημα καθώς και γιατί αποφάσισε να καταπιαστεί με αυτό το περιεχόμενο. Πως το βιβλίο αυτό συνέπεσε με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Παιδείας, ποιες είναι οι αντιδράσεις μέχρι τώρα καθώς και πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες βιβλιοπαρουσιάσεις.

Δείτε αναλυτικά τα όσα μας είπε στο παρακάτω Video.


Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών  και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα,  έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία,  τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο  Ιεροκλής με την οικογένεια του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.

Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.

Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.

Σχετικά θέματα