Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση του σωματείου που περιλάμβανε σύντομη ενημέρωση-απολογισμό των δραστηριοτήτων και της οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου για το έτος 2015 και προγραμματισμό στόχων για το νέο έτος.

Αρχικά ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Αριστείδης Κυριακίδης, απεύθυνε χαιρετισμό, καλωσόρισμα και ευχές για υγεία, ευλογία και καλοχρονία στα μέλη του Σωματείου, τους καλεσμένους από τα αδερφά ποντιακά σωματεία και τους φίλους επισκέπτες.

Στον απολογισμό του ο κ. Κυριακίδης για τη χρονιά που πέρασε ανέφερε ότι παρά την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το Σωματείο τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οποίας ζητούμε τη συμπαράσταση και συνδρομή σας, καταφέραμε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των δραστηριοτήτων μας. Τόνισε πως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο το Σωματείο αφορά το ζήτημα της Μονής. Σχετικά με το θέμα αυτό ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, που αφορά την επάνδρωση της Μονής και της συμφωνίας με τη Μητρόπολη σχετικά με τη διαχείριση του Ιδρύματος. Το ζήτημα είχε κάποια καθυστέρηση λόγω των πολύπλοκων νομικών ζητημάτων. Έχει ανατεθεί σε νομικούς και βρίσκεται σε καλό δρόμο ελπίζοντας εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχει διευθετηθεί.   

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα φέτος ανέλαβε να φιλοξενήσε την Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στη Μονή στο Ροδοχώρι της Νάουσας σε συνεργασία με την συντονίστρια του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Αγγελική Παπαδοπούλου. Διάφοροι χορηγοί συνέδραμαν στην επιτυχία της εκδήλωσης ενώ η συνεργασία μας με το ΣΠΟΣ υπήρξε άψογη. 

Το 2015 όπως όλοι γνωρίζετε ήταν το έτος συμπλήρωσης 50 χρόνων δράσης και λειτουργίας του Σωματείου μας. Προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις με κορυφαία την πανηγυρική τελετή στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Η εκδήλωση υπήρξε απόλυτα πετυχημένη και σφράγισε το επετειακό έτος υπογραμμίζοντας παράλληλα τις άριστες σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Επίσης όπως κάθε χρόνο έτσι και το προηγούμενο έτος το Σωματείο οργάνωσε την γιορτή της πανηγύρεως του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα καθώς και τις γιορτές στα «3 τ’ Αεργίτε» και την ημέρα της Πεντηκοστής. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία με την παρουσία Εκκλησιαστικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες που προγραμματίζονται για την ολοκλήρωση του επετειακού έτους είναι ο μουσικός δίσκος σε συνεργασία με τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, η έκθεση ζωγραφικής που θα γίνει το Μάιο σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και η μεγάλη κειμηλιακή έκθεση στην οποία θα ξεδιπλωθεί η ιστορία της Μονής και ο κειμηλιακός της πλούτος.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του Σωματείου ανέφερε ότι τακτοποιήθηκαν κάποιες εκκρεμότητες που αντιμετώπιζαν τα διαμερίσματα, ενώ έχουν νοικιαστεί όλα. Επιπλέον, η αίθουσα εκδηλώσεων συνεχίζεται να παραχωρείται σε αδελφά σωματεία για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις και τα έξοδα παραστάσεως για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες επιβάρυναν προσωπικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Ο κ. Κυριακίδης έκλεισε την σύντομη ομιλία του κάνοντας αναφορά στους στόχους για τη νέα χρονιά.

Ο κύριος σκοπός του Σωματείου για τη χρονιά που θα διανύσει είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της επάνδρωσης της Μονής και η συνέχιση των δραστηριοτήτων τόσο του Σωματείου, όσο και του Ερευνητικού Κέντρου. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην διαμόρφωση του χώρου και την οικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων στο χώρο της Ιεράς Μονής στο Ροδοχώρι της Νάουσας. 

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να εγγραφούν νέα μέλη στο Σωματείο. Επιπλέον θα καταβληθεί προσπάθεια το Σωματείο να αποκτήσει και πάλι μια οικονομική ευρωστία για να μπορεί να ανταπεξέρχεται χωρίς προβλήματα στις αυξημένες υποχρεώσεις του. Στις προσπάθειες αυτές που καταβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο είναι επιβεβλημένο τα μέλη του Σωματείου να σταθούν αρωγοί.

Ερευνητικό Κέντρο

Αναφορά στις δραστηριότητες και το έργο του Ερευνητικού Κέντρου έκανε ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου.

Στην αναφορά του τόνισε πως το Ερευνητικό Κέντρο συνέχισε τις δραστηριότητες του με διαλέξεις, συνέδρια και προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε. Με αυτόν τον τρόπο το Σωματείο έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα διεθνές κύρος αφού είναι πλέον γνωστό και εκτός Ελλάδος και μάλιστα στον ακαδημαϊκό χώρο. Επίσης το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος πραγματοποίησε τον 5ο προκήρυξε τον 6ο κατά σειρά Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. 

Σε συνεργασία με τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και τον τομέα Πληροφορικής αναδιαμόρφωσε εκ νέου την ιστοσελίδα του σωματείου που υπάρχει κάτω από την τοποθεσία www.peristereota.com. Η ιστοσελίδα χωρίστηκε σε δυο κεντρικές κατηγορίες, εκείνη του Σωματείου και εκείνη του Ερευνητικού Κέντρου.

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Όσον αφορά την ταξινόμηση του αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, οπτικοακουστικά και ηχητικά ντοκουμέντα, έγγραφα κλπ.) και της βιβλιοθήκης του Σωματείου, καταβάλλεται προσπάθεια για την ολοκλήρωση της και την ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους του. Το προηγούμενο έτος το Σωματείο μας προσέλαβε υπάλληλο γραμματείας μέσα από σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου. Ο υπάλληλος δεν στοίχισε τίποτε στο Σωματείο καθώς χρηματοδοτούντας εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ. Στο θέμα της ψηφιοποίησης το Ερευνητικό Κέντρο συνεργάστηκε με την πρόεδρο του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Αγγελική Παπαδοπούλου η οποία ανέλαβε και ψηφιοποίησε όλες το φωτογραφικό αρχείο του Σωματείου. 

Παράλληλα εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη του Ερευνητικού Κέντρου με σημαντικές ειδικές μελέτες, σε μικρότερο βέβαια βαθμό από άλλες χρονιές, λόγω της οικονομικής αδυναμίας που αντιμετωπίζουμε. Έχει προχωρήσει η συνεργασία με την καθηγήτρια αρχιτεκτονικής κας Ελένης Γαβρά για τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του χώρου που θα διατηρήσει το Σωματείο όπου και θ’ αναπτύξει τα διάφορα κτίσματα, τα οποία θα σχεδιαστούν σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του Πόντου. Ο φάκελος έχει κατατεθεί και προχωρά η σχετική μελέτη.

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Παράλληλα έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για συνεργασία στους χώρους της Ιεράς Μονής προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί θερινά σχολεία (summer schools). 

Τέλος το Ερευνητικό Κέντρο προχώρησε στην οργάνωση του 3ου Διεθνού Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών, θεσμό που δημιούργησε το ίδιο και το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Καλλιτεχνικού Χορευτικού Ομίλου «Πύρριχος», η οποία και απέδωσε διάφορα παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια του Πόντου. Παράλληλα προβλήθηκε η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα του Πόντου του αρχιτέκτονα Βλαδίμηρου Νεφίδη, στον οποίο και απονεμήθη τιμητική διάκριση για το συγκεκριμένο έργο του.