Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων στο Ευρωκοινοβούλιο |
«Είναι υποχρέωση κάθε ελεύθερου πνεύματος, κάθε ελεύθερου ανθρώπου επί της γης να αγωνίζεται για να μην επαναληφθεί το έγκλημα της Γενοκτονίας», ήταν το μήνυμα που έδωσε, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1, η Κύπρια ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ασσυρίων που πραγματοποιήθηκε την πρόσφατα.
Η κ. Θεοχάρους ήταν η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης μνήμης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος», όπου περιέγραψε συνοπτικά την ιστορική πορεία του πανάρχαιου αυτού λαού, με επίκεντρο την Γενοκτονία που υπέστησαν οι Ασσύριοι το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και στους διωγμούς που υφίστανται σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα περιέγραψε επιστημονικά τον όρο της γενοκτονίας που καθιέρωσε ο νομικός Ραφαήλ Λέμκιν το 1948.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε μάλιστα ότι το κράτος που διέπραξε την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων πριν από 100 χρόνια, είναι το ίδιο που υποστηρίζει σήμερα με κάθε τρόπο τους τζιχαντιστές οι οποίοι διαπράττουν μία νέα Γενοκτονία εις βάρος των Ασσυρίων και άλλων λαών στο Ιράκ και τη Συρία. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κυρία Θεοχάρους διαβεβαίωσε ότι θα φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.
«Είναι υποχρέωση κάθε ελεύθερου πνεύματος, κάθε ελεύθερου ανθρώπου επί της γης να αγωνίζεται για να μην επαναληφθεί το έγκλημα της Γενοκτονίας. Υπάρχουν αναμφισβήτητα γεγονότα και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις που λένε ότι όντως διεξήχθη μία γενοκτονία σε βάρος του Ασσυριακού λαού στην πανάρχαια κοιτίδα του την Μεσοποταμία, αλλά και στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα να εξολοθρευτούν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Εάν δεν γίνει αναγνώριση της γενοκτονίας και δεν απολογηθούν οι αίτιοι, η χώρα η οποία διέπραξε τη γενοκτονία δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν», δήλωσε η κυρία Θεοχάρους.
«Βλέποντας την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και σήμερα στην Μέση Ανατολή, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ατιμωρησία των Γενοκτονιών του 20ου αιώνα δεν τους έχει συνετίσει καθόλου. Άλλωστε μην ξεχνάμε και την ιστορική ρήση του Χίτλερ όταν άρχιζε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων “ποιος θυμάται πια την Γενοκτονία των Αρμενίων”. Πρέπει λοιπόν όχι μόνο να αναγνωριστούν οι Γενοκτονίες αλλά και μέσα από μαθήματα πολιτικής αγωγής να μάθουν τα παιδιά μας τι σημαίνει Γενοκτονία και πως πρέπει να αποφεύγεται και όχι να γίνεται διαγραφή σελίδων της καταγεγραμμένης ιστορίας κάνοντας αυτό που επιδιώκεται με την άρνηση των Γενοκτονιών. Η άρνηση της Γενοκτονίας είναι ουσιαστικά συνέχιση της Γενοκτονίας», τόνισε η Κύπρια Ευρωβουλευτής.
Η Δρ Ελένη Θεοχάρους, έχοντας ανεξαρτητοποιηθεί πλέον από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και έχοντας προχωρήσει στην ίδρυση του Κινήματος «Αληλεγγύη», μίλησε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό:
«Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Δυστυχώς δεν έχουμε καμία εμπεριστατωμένη και σωστή ενημέρωση, αφού κάθε φορά μας λένε διαφορετικά πράγματα. Επειδή εγώ έχω μάθει να ακούω τους Τούρκους και να τους ακούω πολύ προσεκτικά και επειδή γνωρίζω ότι οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν ποτέ, μας λένε ποιος είναι ο αντικειμενικός τους στόχος ο οποίος είναι η επιβολή των όρων που έχει θέσει η Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια. Αυτός είναι ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου και η εφαρμογή του σχεδίου ανακτήσεως της νήσου το οποίο εκπονήθηκε το 1956».
Η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι, έχοντας ελάχιστες αντιστάσεις, με την Κυπριακή Δημοκρατία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τόσο φοβερά προβλήματα, χρειάζεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για να διασωθεί ο Ελληνισμός στην Κύπρο.
«Σε τελική ανάλυση δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εφαρμόζονται για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, για κάθε πολίτη σε όλο τον κόσμο, όπου εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ευρωπαϊκών κεκτημένων σε όλη την επικράτεια της Κύπρου», σημείωσε η κυρία Θεοχάρους.
Όπως συμπλήρωσε, «είναι κατανοητό ότι αν ξεκινήσουμε από αυτό που μας προσφέρει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέσα από τα ψηφίσματα και μέσα από το Πρωτόκολλο της ΕΕ υπέρ της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 (που είχε εκδοθεί ως απάντηση στη μονομερή διακήρυξη της Άγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας), από κει και πέρα μπορούμε εύκολα να διεκδικήσουμε την διοικητική διαίρεση του νησιού που είναι το μείζον πρόβλημα τριβής και διχασμού του λαού».
Η κυρία Θεοχάρους είπε χαρακτηριστικά «να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και ας την λένε τη λύση όπως θέλουν».
Πηγή: Κανάλι Ένα