Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οι Μωμό'εροι για πρώτη φορά, στο Waiblingen της Γερμανίας

Οι Μωμό'εροι για πρώτη φορά, στο Waiblingen της Γερμανίας
Οι Μωμό'εροι για πρώτη φορά, στο Waiblingen της Γερμανίας

Το 2016 είναι επετειακό έτος για το Σύλλογο Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες". Στα πλαίσια του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυση του ο σύλλογος διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά και σαν πρώτη εκδήλωση το δρώμενο των Μωμό΄ερων.

Πρόκειται για έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση. Προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, επιβιώνει σε οκτώ χωριά του Νομού Κοζάνης από το 1924/25. Οι ομάδες των Μωμό΄ερων βγαίνουν στους δρόμους και όλοι μαζί, με φωνές, κραυγές, θορύβους από κουδούνια, βήματα χορού, μουσική, τραγούδια και παράλληλη δράση όλων των θεατρικών προσώπων, όχι μόνο προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού που τους ακολουθεί από σπίτι σε σπίτι, αλλά και τη συμμετοχή του.

Η τέλεση του δρωμένου θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης Waiblingen. Οι χορευτές του συλλόγου Θα ξεκινήσουν το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στις 2 μ.μ. μπροστά στο δημαρχείο, με μια σύντομη περιγραφή του εθίμου, και μέσα από τους δρόμους της παλιάς πόλης θα καταλήξουν μπροστά στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.