Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

«Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» - Παρουσιάζεται στην Κύπρο η έκθεση για τον Ελληνισμό του Πόντου

«Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» - Παρουσιάζεται στην Κύπρο η έκθεση για τον Ελληνισμό του Πόντου
«Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» - Παρουσιάζεται στην Κύπρο η έκθεση για τον Ελληνισμό του Πόντου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, φιλοξενεί την πολυθεματική έκθεση του Καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη με τίτλο «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη».

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, εικαστικούς πίνακες, ντοκουμέντα και βιβλία σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη γενοκτονία που υπέστη. Ξεκινώντας από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης το 2005 έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Παράλληλα, μέρος του υλικού έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353 000 θύματα. Το πλούσιο ιστορικό υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη σε περιοχές του Εύξεινου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το υλικό αυτό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το Μάιο του ίδιου χρόνου.

Χαιρετισμοί: Γιαννάκης Λ. Ομήρου, Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων & Άγγελος Ασλανίδης, πρόεδρος του Iδρύματος Aρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Αθλητικό Πολιτιστικό Σωματείο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 στις 19:00 στην Πύλη Αμμοχώστου (Λεωφόρος Αθηνάς) στη Λευκωσία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 16 Μαρτίου (9:00-14:00 & 16:00-19:00 Δευτέρα - Κυριακή)