Η Πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων του Πόντου μετά από 100 χρόνια έρχεται από την άλλη Γερμανία |
του Κωνσταντίνου Φωτιάδη
Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που τριανταεννέα καθηγητές του τιμήθηκαν με βραβείο νόμπελ, μεταξύ των οποίων και ο Αϊνστάιν, πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Διασποράς και Μελέτης των Γενοκτονιών το διήμερο συνέδριο που είχε ως μοναδικό θέμα: «Οι Εκτοπισμοί, οι Αφανισμοί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Για πρώτη φορά ειδικοί επιστήμονες από Αμερική, Αρμενία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα μίλησαν με ντοκουμέντα για τα εγκλήματα γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί με την ουσιαστική υποστήριξη και συμμετοχή της Γερμανίας. Εξέχουσες προσωπικότητες συμμετείχαν στο Συνέδριο, όπως ο αντιπρόεδρος της Αρμενικής Βουλής Έντουαρτ Σαρμαζάνοφ, η Θέα Χάλο από Αμερική, ο πολύχρονα φυλακισμένος αριστερός Τούρκος εκδότης Ρ. Ζαράκολου, ο Έλληνας πρέσβης και ο πρόξενος του Βερολίνου, αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αρμενίας και άλλων χωρών. Ουσιαστική ήταν επίσης η συμβολή της, άπειρης για επιστημονικά συνέδρια, Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων της Ευρώπης. Καθοριστική ήταν επίσης η οικονομική στήριξη του συνεδρίου από το Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη.
Αυτός που καταχειροκροτήθηκε όμως από εισηγητές και ακροατήριο για τη γενναία και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του ήταν ο τουρκικής καταγωγής Πρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Cem Özdemir, ο οποίος την ίδια ημέρα κατέθεσε και πρόταση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου. Σύντομα θα δημοσιεύσω την εισήγηση του.
Ουσιαστική ήταν η απουσία των Ελληνικών καναλιών και γενικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Θα ήθελα πολύ να μάθω τις απόψεις του Υπουργού Α-παιδείας και Αμαθείας Νίκου Φίλη και της ομάδας των σοφών του. Το δικό τους οφειλώμενο χρέος απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό, στην ηθική δικαίωση των νεκρών μας και την αποκατάσταση της ιστορίας το ανέλαβε το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Της Διασποράς και Έρευνας των Γενοκτονιών, τη διεύθυνση του οποίου έχει ο Mihran Dabag και το επιλεγμένο επιστημονικό επιτελείο του.
Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και προσωπικά. Μετά από πολλά χρόνια τραυματικών εμπειριών από την απαράδεκτη συμπεριφορά των φιλοκεμαλικών και αμερικανοκρατούμενων κυβερνήσεων, που αρνήθηκαν να εκδόσουν τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας, νιώθω ηθικά δικαιωμένος και πολύ χαρούμενος, γιατί κάναμε, χωρίς τη βοήθεια του κράτους, τα πρώτα ουσιαστικά βήματα της αναγνώρισης στον ιερότερο χώρο, το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο ανθρωπιστής και πολιτικός Wilhelm Von Humboldt.