Μυσταγωγία παραδοσιακής μουσικής στη συνάντηση της Κρητικής και Ποντιακής Λύρας με το Ηπειρώτικο Κλαρίνο |
Τραγούδια - καθρέφτες της ζωής και της ψυχής του λαού μας, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, δημιουργίες διαχρονικές που φέρουν τη σφραγίδα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, την ιδιομορφία της γλώσσας και των ρυθμών της, παρουσιάστηκαν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο: «Η Κρητική και η Ποντιακή Λύρα συναντούν το Ηπειρώτικο Κλαρίνο», στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», το βράδυ του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημείωσε: «Η αποψινή εκδήλωση είναι πράγματι ξεχωριστή, καθώς βλέπουμε τον μουσικό θησαυρό όλης της Ελλάδας να παρουσιάζεται μπροστά μας, να υφαίνεται και να δημιουργεί έναν εξαιρετικά ωραίο καμβά. Συναντάται η λύρα της Κρήτης και του Πόντου με το Ηπειρωτικό κλαρίνο και αυτό είναι Ελλάδα. Πραγματικά είμαστε σε μία ενιαία γραμμή.
Η Ελλάδα έχει μία σημαία. Ο Ελληνισμός όμως έχει πολλές σημαίες. Σημαίες του Πολιτισμού, όπως ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Σάββας Σιάτρας, ο Γιώργος Κωτσίνης, ο Δημήτρης και ο Γιώργος Αμπερίδης και όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης. Κρατάμε ψηλά τον πολιτισμό, τον ελληνισμό, τη δύναμη της ίδιας της ψυχής μας. Αποτελεί τιμή για μας, το γεγονός, ότι κοντά μας είναι ορισμένα από τα πλέον σπουδαία ονόματα, τα οποία σηκώνουν ψηλά τον πολιτισμό, την παράδοση της χώρας, με αγάπη χωρίς ιδιοτέλεια. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και μάλιστα σε αυτές τις γκρίζες εποχές που διανύουμε, που η απάντησή μας σήμερα είναι η ελληνική ψυχή, η παιδεία και ο πολιτισμός μας. Ευχαριστώ θερμά τον σύλλογο τα «Πάτρια», για την συνεργασία, όπως και το «Ξαθέρι» καθώς, μέσα από μία εκδήλωση, που διοργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και από τότε τον δεσμεύσαμε να βρίσκεται εδώ απόψε».
Στη συνέχεια, μέσα σε μία ατμόσφαιρα μουσικής μυσταγωγίας, όχι με όρους μουσειακής προσέγγισης, αλλά απόδοσης αυτού του μουσικού πλούτου της χώρας μας, ως σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, το κοινό έγινε κοινωνός της αλήθειας και της ομορφιάς των ακριβών ακουσμάτων του τόπου. Η ξεχωριστή προσέγγιση της δημοτικής μουσικής, επικεντρώθηκε στην καλλιτεχνική της αξία, σε μία μοναδική ζύμωση, που είτε επρόκειτο για αφηγηματικά τραγούδια και μαντινάδες της Κρήτης, είτε για ακριτικά του Πόντου και μοιρολόγια της Ηπείρου έφερε στο προσκήνιο και μάλιστα σε εποχές που καλλιεργούνται η λήθη και η φτήνια, την αξιοζήλευτη δύναμη της παράδοσης.
Τον μεγάλο ερμηνευτή και συνθέτη Χαράλαμπο Γαργανουράκη, για τα 50 χρόνια διαδρομής στην ελληνική δισκογραφία. Τον Σάββα Σιάτρα για την ανεκτίμητη και διαχρονική προσφορά του στο αυθεντικό δημοτικό τραγούδι. Τον Γιώργο Κωτσίνη, δεξιοτέχνη του παραδοσιακού κλαρίνου, συνεχιστή της αυθεντικής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής για την συμμετοχή του στα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015». Επίσης, τους Γιώργο και Δημήτρη Αμπερίδη για την προσφορά τους στην αυθεντική Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης "Τα Πάτρια", Δημήτρης Ντούρος, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Σάββα Σιάτρα, για την συμβολή του στην καταγραφή των αυθεντικών ακουσμάτων της μουσικής μας παράδοσης και για την πολύχρονη συνεργασία του με τα «ΠΑΤΡΙΑ». Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Σάββα Σιάτρα, τον Γιώργο Κωτσίνη, να εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους για την τιμή προς τον Δήμο Κατερίνης και τον Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη και να ανανεώνουν το ραντεβού για μία επανάληψη της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης στο άμεσο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, μαζί με τους σολίστ και ερμηνευτές βρέθηκε στη σκηνή και ένα εκλεκτό επιτελείο συντελεστών της παραδοσιακής μουσικής. Ειδικότερα συμμετείχαν: Καραβυράκης Νικόλαος, λαούτο, Κουκουριτάκης Αλέξανδρος, λαούτο, Ιμιρτζίδης Τάσος, νταούλι, Μπίνιας Νίκος, ντέφι, Καστανάρας Σάκης, λαούτο.
Τέλος, με την εκδήλωση αυτή, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), συμμετείχαν στο Μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF «Βοηθήστε τα προσφυγόπουλα» συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του «κουμπαρά» του τηλεμαραθωνίου, για την αγορά εμβολίων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τα προσφυγόπουλα.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα