Μιλώντας στη γλώσσα του σήμερα …για τη γλώσσα των προγόνων μας |
της Χριστίνας Κοτανίδου
Σε μια πρωτοποριακή ιδέα που θα καταστεί δυνατή να αγκαλιάσει και να ενώσει τις φωνές των απανταχού Ελλήνων της Διασποράς προέβη το Σωματείο Ποντίων «Παναγία Σουμελά» του Τορόντο Καναδά σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και επιμελητή της «Ποντιακής Εστίας», Στάθη Ταξίδη, πραγματοποιώντας τα πρώτα διαδικτυακά μαθήματα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων που έκανε το ξεκίνημά του ξημερώματα του Αϊ – Γιαννιού για τη Θεσσαλονίκη, βράδυ των Φώτων για το Τορόντο, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και αποδεικνύοντας τον επίμοχθο αγώνα και τις εργώδεις προσπάθειες για τη διάσωση αφενός της ποντιακής διαλέκτου και παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της αφετέρου στις αρίφνητες νεότερες γενιές.
«Η ιδέα αυτού του εγχειρήματος γεννήθηκε στο 17ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδος στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο», αφηγείται στο e-Pontos, ο κ. Ταξίδης, «όταν μου προτάθηκε από τη γενική γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» του Τορόντο, Παναγιώτα Αμμανατίδου, να ξεκινήσω την εξ αποστάσεως εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου. Η απάντηση ήταν φυσικά θετική».
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες στήθηκε επιτυχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φιλοξενούσε την εκπαιδευτική αυτή προσπάθεια, δίνοντας τη δυνατότητα αρχικά σε 15 μαθητές από το Τορόντο να συνδεθούν και να γίνουν αποδέκτες των online μαθημάτων, έχοντας πρόσβαση τόσο στην προβολή του εκάστοτε συνοδευόμενου οπτικοακουστικού υλικού, όσο και στην ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και σχολίων.
«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα. Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία τόσο για μένα όσο και για τους μαθητές. Αυτό άλλωστε, εκφράζουν από την επαφή μας και την επικοινωνία μας. Υπάρχει δυνατότητα ζωντανής επικοινωνίας με λόγο, εικόνα - δηλαδή με βλέπουν και τους βλέπω - με χρήση πίνακα, χρήση του chat, όπου εκφράζουν τις απορίες τους είτε προφορικά είτε γραπτά», περιγράφει ο κ. Ταξίδης.
Η έναρξη του κάθε μαθήματος γίνεται με την προβολή και την ακρόαση ενός ποντιακού τραγουδιού, προκειμένου οι μαθητές να έρθουν σε επαφή τόσο με την ποντιακή μουσική και παράδοση, όσο και με τη χρήση και γραφή της γλώσσας. Λεξιλόγιο, γραμματική, παροιμιακοί λόγοι, κείμενα σε μορφή power point ή pdf, μικρά φιλμάκια με ανθρώπους της πρώτης γενιάς που μιλάνε την ποντιακή διάλεκτο στην πιο γνήσια της έκφραση, εμπλουτίζουν τη διαδραστική αυτή επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και μαθητών.
Εκτός ωστόσο, από τη χρήση του λόγου και τη γραφή της γλώσσας, το εκάστοτε κείμενο ανατρέχει στο παρελθόν, αναδιφώντας στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού του Πόντου, με αποτέλεσμα στα δίωρα μαθήματα να εντάσσονται και μαθήματα ιστορίας, γεωγραφίας, πραγματολογικών στοιχείων με εικόνες, φωτογραφίες και σχετικούς χάρτες, εξηγεί ο κ. Ταξίδης.
«Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ένα βασικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της ποντιακής διαλέκτου και παράδοσης. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι, δεν μπορούμε να το προδικάσουμε, αν θα διασωθεί ή όχι και σε ποιο βαθμό η ποντιακή διάλεκτος», τονίζει ο κ. Ταξίδης. «Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Ωστόσο, εμείς αγωνιζόμαστε, δεν καταθέτουμε τα όπλα και φιλοδοξούμε να ανοίξει αυτό το πράγμα δυναμικά», συνεχίζει.
Μέσω της ιστοσελίδας του “Pontian Education School” (pon-edu.com), του πρώτου δηλαδή «διαδικτυακού σχολείου» διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, τα μαθήματα θα συνεχιστούν πιλοτικά μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να σταθμιστούν ενδεχόμενες δυσλειτουργίες ή προβλήματα και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές για τη συνέχιση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, καθώς και την ένταξη σε αυτό πρόσθετων συναφών μαθημάτων με τη συμμετοχή κι άλλων εκπαιδευτικών.
Από το Σεπτέμβριο, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν σε κανονική μορφή με την πρόβλεψη να ανοίξει μια πολύ μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων, να ενταχθούν δηλαδή και μαθήματα αρχαίων ελληνικών, νέας ελληνικής γλώσσας και ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.
Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεπερνούν κάθε προσδοκία, με τους ενδιαφερόμενους από κάθε γωνιά της γης, την Αυστραλία, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Γερμανία, την Ελλάδα να αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αγάπη και η νοσταλγία για τη γλώσσα των προγόνων μας δεν θα πάψει να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον μας για τον πλούτο του ποντιακού πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.