Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Χρήστος Σαββίδης τ. Συντονιστής Νεολαίας Ποντίων Ευρώπης: «Να μην αργήσουμε άλλο…»

Χρήστος Σαββίδης τ. Συντονιστής Νεολαίας Ποντίων Ευρώπης : «Να μην αργήσουμε άλλο…»
Χρήστος Σαββίδης τ. Συντονιστής Νεολαίας Ποντίων Ευρώπης: «Να μην αργήσουμε άλλο…»

Το αύριο του Ελληνισμού και δη του Ποντιακού απασχολεί έντονα τους απανταχού Ποντίους. Ειδικά για τα μέλη της Νεολαίας που καλούνται ήδη να σηκώσουν το βάρος αυτό. Αλλά το θέλουν και δε θα αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία.

Ο Χρήστος Σαββίδης, τ. συντονιστής της Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ αναφέρεται στα ανοικτά ζητήματα μιλώντας στον Europolitis.

- Ολοκληρώθηκε και το επετειακό 10ο Συναπάντημα. Τι παρακαταθήκη αφήνει για το μέλλον;

«Όταν μπήκαμε στη διαδικασία της προετοιμασίας του Συναπαντήματος, εκεί αντιλήφθηκα ότι πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη φορά που έγινε αυτή η εκδήλωση. Η ιδέα ξεκίνησε από πολύ νωρίτερα και σκοπός ήταν να γίνουν Συναπαντήματα σε διάφορες πόλεις και να δίνετε η ευκαιρία σε όλους τους συλλόγους της Ομοσπονδίας να έχουν κάποια εκδήλωση κι έτσι φέτος βρεθήκαμε στο Αμβούργο. Αυτό που κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια από αυτές τις εκδηλώσεις, πέραν των γνωριμιών αφού τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά, έγιναν συνεργασίες με τους συλλόγους. Ένας ακόμη στόχος που θέσαμε είναι να αφυπνίσουμε τους νέους που είναι στους συλλόγους και πλέον συμμετέχουν, παίρνουν μέρος στις επιτροπές. Πριν από 8-10 χρόνια ζήτημα να υπήρχαν 10 επιτροπές νεολαίας στους 40 συλλόγους. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο μόνο μερικοί να μην έχουν τέτοια επιτροπή, αλλά ακόμη κι αυτοί θέλουν να κάνουν το βήμα».

- Παρότι υπάρχει μια απόφαση για ένα έκτακτο συνέδριο που θα αλλάξει το καταστατικό και θα δώσει επιτέλους ρόλο και ανεξαρτησία στη νεολαία. Αυτό δεν έγινε ούτε στο τελευταίο συμβούλιο, παρότι υπήρχαν νεότεροι άνθρωποι που το υποστήριζαν. Πως νιώσατε; Σας στεναχώρησε; Σας πείσμωσε;

«Μας προβλημάτισε σίγουρα και στεναχωρηθήκαμε. Μετά όμως, σκεφτήκαμε και αναλογιστήκαμε τις ευθύνες και ξεκινήσαμε από τους εαυτούς μας. Σε όποιες συναντήσεις κάνουμε, αυτό είναι που λέμε, ότι πρώτα φταίμε εμείς, γιατί αν συμμετέχουμε στα συνέδρια και λέμε την άποψή μας δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, είναι βασικό οι σύλλογοι να πάρουν ευθύνη και να πούνε πως συμμετέχω στην Ομοσπονδία σημαίνει πως έχω ευθύνες και πρέπει να συμμετέχω σε έκτακτα συνέδρια. Δε γίνεται να προσπαθούμε να οργανώσουμε συνέδριο και να μην υπάρχουν συμμετοχές. Όταν μιλάς για τη νεολαία, την επαινείς και θέτεις στόχο να την βάλεις στο καταστατικό, πρέπει να το κάνεις. Έχουμε ήδη αργήσει. 20 χρόνια η νεολαία έχει χαράξει πορεία, έχει δείξει έργο και όμως δεν έχει τέτοιο ρόλο. Η Συντονιστική Επιτροπή έχει αναλάβει ρόλους που έξω δε φαίνονται. Πριν από 10-15 χρόνια δεν είχε καν τέτοιο ρόλο. Σήμερα, είναι τελείως ανεξάρτητη».

- Στη θεματολογία του 10ου Συναπαντήματος ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δράση της νεολαίας με συγκεκριμένους ρόλους με εκλεγμένη επιτροπή από συνέδριο για τη δράση πάνω στο ζήτημα της αναγνώρισης;

«Είναι βασικό όλες οι επιτροπές να βγαίνουν από το συνέδριο. Αυτό είναι που έχει τον κύριο λόγο. Πράγματι, ήταν και στόχος πως σε κάθε επιτροπή για οποιοδήποτε θέμα θα υπάρχει κι ένας εκπρόσωπος της νεολαίας, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει, αφού δεν προχώρησε η διεξαγωγή συνεδρίου»

«Να μην αργήσουμε άλλο…»

- Πλησιάζει σε λίγους μήνες η κορύφωση των διαδικασιών με ένα εκλογικό συνέδριο. Ποιο είναι το μήνυμά σας, ως νέοι άνθρωποι, για την επόμενη μέρα;

«Αυτό που πάντα σκεφτόμαστε η θητεία, είναι τα άτομα που μπορούν να πάρουν την σκυτάλη. Οι εκδηλώσεις βοηθήσαν, όπως αυτό το Συναπάντημα, για να φέρουμε νέους κοντά στη Συντονιστική και να αναλάβουν ρόλο. Σε αυτό βοήθησε και η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη, που έφερε κοντά μας παιδιά που ενημερώθηκαν καλύτερα, που έζησαν το κλίμα και ενδιαφέρθηκαν για να μπουν στην Συντονιστική. Το έργο της έχει καθιερωθεί και αυτό που βλέπω όταν αλλάζουμε πρόσωπα είναι πως έρχονται νέες ιδέες. Καταφέραμε να κάνουμε εκδηλώσεις που δεν της είχαμε σκεφτεί ως τώρα, αλλά με τα νέα παιδιά που μπήκαν ήρθαν νέες ιδέες. Η διαφορά φαίνεται κατευθείαν. Αν πάρουμε το ρόλο μας κλείνοντας τον κύκλο στη νεολαία να μπαίνουμε στο Συμβούλιο και με την καλύτερη συνεργασία που θα υπάρχει τότε θα είμαστε σε καλύτερο δρόμο».

- Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, όπου εγκρίθηκε η δημιουργία Συντονιστικής στην οποία συμμετέχεις. Έχοντας έχεις την εμπειρία της πρώτης Συνδιάσκεψης πιστεύεις ότι θα πρέπει η ΟΣΕΠΕ να δουλέψει πιο ενεργά με την Συντονιστική ώστε να κάνει πράγματα που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα τους στόχους που έχετε θέσει;

«Το διάστημα αυτό η Επιτροπή έχει συνεδριάσει και ήδη δημιουργήσαμε επιτροπές πάνω στα οποία συζητήσαμε στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη. Γι’ αυτό στο 9ο Συναπάντημα επιλέξαμε να συζητήσουμε για την Γενοκτονία για να το διεθνοποιήσουμε και να το αναγνωρίσουν και σε άλλα κράτη. Πήραμε αποτελέσματα και υλικό ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Έγινε η 1η Συνδιάσκεψη πριν 10 χρόνια κι εκεί γνωριστήκαμε. Ήταν η πρώτη μας επαφή με νεολαίους άλλων χωρών. Η 2η δεν μπορούσε να έχει μόνο αυτό τον χαρακτήρα. Έπρεπε να βάλουμε στόχους και να τους υλοποιήσουμε. Μπήκαμε στον χορό και θα χορέψουμε. Θέσαμε στόχους μέσω του ψηφίσματος και βάλαμε και χρονικά όρια ώστε να προχωρήσουν. Εκεί που θα μπορούσε να βοηθήσει το κάθε Συμβούλιο είναι η ενότητα του χώρου. Αν θέλουμε να συνεργαστούμε, θα πρέπει να ενωθούμε. Το έργο και οι στόχοι θα πρέπει να προχωρήσουν γιατί είναι πάνω από προσωπικά ζητήματα. Αυτό που κάνουμε τώρα δεν αφορά ένα άτομο ή μια Ομοσπονδία. Ο σκοπός που βρισκόμαστε σε αυτό τον οργανωμένο χώρο είναι να φέρουμε αποτελέσματα και όποιος θέλει ακολουθεί».

* Η συνέντευξη δόθηκε στον Ευρωπολίτη πριν τη Γενική Συνέλευση της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.). όπου και ανεδείχθη νέο Δ.Σ.

Πηγή: Europolitis