Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά

Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά
Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά

Αθρόα ήταν η συμμετοχή του κόσμου και των φορέων που κατέκλυσαν το μεγάλο αμφιθέατρο του Ξενοδοχείου «Παντελίδης» στην εκδήλωση της Γιορτής των Γραμμάτων την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 και τη βράβευση 120 μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Πτολεμαΐδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από την βυζαντινή χορωδία «Ιεροψαλτών Εορδαίας» και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς επισήμων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος, πήρε το λόγο και εξαίροντας το έργο των Τριών Ιεραρχών, ευχόμενος ο βίος και οι διδαχές τους να φωτίσουν τους κυβερνώντες και να καταλάβουν ότι χωρίς πίστη και θρησκεία δεν υπάρχει ζωή, συγχαίροντας το Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά για το έργο τους.

Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά

Ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Σάββας Ζαμανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες ένα προς τον πρόεδρο του σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, για την έλευση του Τιμίου Σταυρού στην Πτολεμαΐδα, καθώς και για την βράβευση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων της Πόλης.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών κ. Νικόλαος Κούσης ευχαρίστησε και απέδωσε τιμητική πλακέτα στο σωματείο «Παναγία Σουμελά» για την προφορά και το συντελούμενο έργο του Σωματείου, ενώ ευχαρίστησε και την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας, το Δήμο Εορδαίας, τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά

Κλείνοντας τους χαιρετισμούς ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης, μεταξύ άλλων είπε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που μας αγκάλιασε ο κόσμος τις Εορδαίας στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες, πως ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα υφιστάμενα προβλήματα» ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν και πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά

Ακολούθως το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» τίμησε τον παλαίμαχου δάσκαλο Ευθυμίο Σαββουλίδη για την πολυετή προσφορά του στην παιδεία, τιμώντας στο πρόσωπό του το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, ενώ ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από τις μαθήτριες Περσεφόνη Ιμσιρίδου και Μαρία Κατσάλη.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες του δασκάλου και επιμελητή της «Ποντιακής Εστίας» κ. Ευστάθιου Ταξίδη, ο οποίος είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών παρουσίασε τους λεβέντικους ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς και απέδωσε τμήμα του δρώμενου των Μωμόγερων, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Με επιτυχία η "Γιορτή των Γραμμάτων" της Παναγίας Σουμελά

Τιμητική διάκριση προς το σωματείο των Κομνηνών για την προσφορά του στη διατήρηση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου απένειμε ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργος Τανιμανίδης, επισημαίνοντας «το σημαντικό έργο του συλλόγου για τη διατήρηση των παραδόσεων του Αλησμόνητου Πόντου. Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση η  πρόεδρος του συλλόγου των Κομνηνών κα Μαρία Τσιλφίδου ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση.

Ακολούθησαν οι απονομές των επαίνων στους αριστεύσαντες μαθητές. Στα αγόρια και στα κορίτσια δόθηκαν τιμητικές Διακρίσεις για την χρηστομάθεια και την επίδοση τους όπως και πέντε (5) αναμνηστικά βιβλία σε κάθε μαθητή-μαθήτρια από το Σωματείο Παναγία Σουμελά.