Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς, παρουσία πλήθους κόσμου

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς, παρουσία πλήθους κόσμου
Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς, παρουσία πλήθους κόσμου

Υπό την παρουσία πλήθους κόσμου και σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και λαμπερή εκδήλωση που πλαισιώθηκε από πλούσιο λαογραφικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτας της το απόγευμα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου στην Δραπετσώνα (Καπετανίδου 81 και Σωκράτους).

Την εκδήλωση άνοιξε η παιδική χορωδία της Ένωσης με τα ποντιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Την βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνεχάρη την Ένωση Ποντίων Πειραιώς -Κερατσινίου- Δραπετσώνας για το πολυσήμαντο έργο της, κυρίως όσον αφορά την διατήρηση της παράδοσης και της μνήμης. Παράλληλα ο κ. Σεραφείμ ανέφερε ότι οι Έλληνες οφείλουν να διατηρούν τις παραδόσεις τους και την ιστορική τους μνήμη, ειδικά για τις αλησμόνητες πατρίδες, πολύ περισσότερο την στιγμή που βρίσκονται μεταξύ γειτονικών κρατών τα οποία έχουν εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χρήστος Δημόπουλος έκανε μία σύντομη ανασκόπηση του έργου του σωματείου για το έτος 2015. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα μέλη της Ένωσης που έφυγαν από τη ζωή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Η βασιλόπιτα μοιράστηκε αρχικά στους επίσημους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη, εκπρόσωποι του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ποντιακών σωματείων. Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και ο Αντιδήμαρχος Οδοποιίας Αλέξανδρος Αργουδέλης.

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς, παρουσία πλήθους κόσμου

Η λαογράφος Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια περιέγραψε τα έθιμα του Πόντου, εστιάζοντας στις παραδόσεις του Δωδεκαημέρου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να περιμένουν στις γιορτές τον δικό μας Άη Βασίλη, από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και όχι τον κόκκινο χοντρό κύριο των ξένων εταιριών». Παράλληλα μέλη της Ένωσης μοίραζαν τσάι και εδέσματα στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσία των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, για να ακολουθήσει τέλος χορός από όλους όσους παραβρέθηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ιστορικού προσφυγικού σωματείου.

Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας: Ένα ιστορικό προσφυγικό σωματείο

Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Δημόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος είναι παρών κάθε χρόνο στην κοπή της βασιλόπιτας – και αν όχι ο ίδιος αυτοπροσώπως μέσω αντιπροσώπου – επισφραγίζοντας τις σχέσεις του σωματείου με την Εκκλησία.

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς, παρουσία πλήθους κόσμου

Όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, είναι το αρχαιότερο ποντιακό σωματείο στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1923. Γεγονός άλλωστε πολύ φυσικό αφού οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν από τις ιδιαίτερες πατρίδες της ανατολής μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και ήρθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αποβιβάστηκαν πρώτα στο λιμάνι του Πειραιά, με πάρα πολλούς από αυτούς να εγκαθίστανται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή σχηματίζοντας στη συνέχεια τις γειτονιές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και της Κοκκινιάς. Σήμερα η Ένωση αριθμεί περίπου 1.200 μέλη, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ενεγράφησαν περισσότερα από 15 νέα μέλη στο ιστορικό σωματείο, αποδεικνύοντας ότι με ανάλογες δραστηριότητες οι Πόντιοι των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου – Δραπετσώνας συσπειρώνονται και ενισχύουν τον αντιπροσωπευτικό τους φορέα. Στην αίθουσα της Ένωσης ανεβαίνουν επίσης ποντιακά θεατρικά έργα, ενώ ο σύλλογος συμμετέχει και στις ετήσιες εκδηλώσεις για την επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου.

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς, παρουσία πλήθους κόσμου

«Συνήθως οι δράσεις μας είναι συλλογικές και ανθρωπιστικές, προσπαθώντας να απαλύνουμε τον πόνο των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας και να δίνουμε χαρά στους γύρω μας. Προσφέραμε για παράδειγμα την περασμένη χρονιά βοήθεια στο Χαμόγελο του Παιδιού και στην Κιβωτό του Κόσμου. Επίσης το 2015 ήταν σε έξαρση το προσφυγικό και βρεθήκαμε κοντά στους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Συρία και τους στείλαμε τρόφιμα στη πλατεία Βικτωρίας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δικοί μας πρόγονοι ήταν πρόσφυγες και με την εγκατάσταση τους εδώ συνετέλεσαν κατά πολύ στην δημιουργία της νεότερης Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος για τις δράσεις της προηγούμενης χρονιάς.

«Εκτός από τις πάγιες εκδηλώσεις μας, έχουμε συνεργασία και με άλλα σωματεία από όλες τις μεριές του Ελληνισμού, όπως με τους Κρήτες, τους Δωδεκανήσιους, τους Επτανήσιους και άλλους ώστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να προωθούμε τα θέματα πολιτισμού και παράδοσης στη χώρα. Αυτά τα σωματεία είμαστε οι τελευταίοι πυλώνες που κρατούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελλάδας για να τα μεταφέρουμε στη νέα γενιά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.