Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Δυο μικροί χορευτές εντυπωσιάζουν τη Μελίνα Ασλανίδου χορεύοντας τον Ποντιακό χορό των μαχαιριών (Video)

Δυο μικροί χορευτές εντυπωσιάζουν τη Μελίνα Ασλανίδου χορεύοντας τον Ποντιακό χορό των μαχαιριών (Video)
Δυο μικροί χορευτές εντυπωσιάζουν τη Μελίνα Ασλανίδου χορεύοντας τον Ποντιακό χορό των μαχαιριών (Video)

Επίσημη καλεσμένη της μουσικής εκπομπής «Στην υγειά μας ρε παιδιά» βρέθηκε η Μελίνα Ασλανίδου το περασμένο Σάββατο σε ένα αφιέρωμα για την πολυαγαπημένη ερμηνεύτρια. Το τηλεοπτικό κοινό και όσοι βρέθηκαν στην εκπομπή (θαυμαστές, φίλοι συνεργάτες) απόλαυσαν επιτυχίες της γνωστής τραγουδίστριας αλλά και αγαπημένα τραγούδια άλλων. Εξαιρετικές ερμηνείες μας χάρισαν, επίσης, και οι Κώστας Μακεδόνας, Ραλλία Χρηστίδου, Χρήστος Νικολόπουλος, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Λειβαδάς, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Καρασσαβίδης, Μανώλης Καραντίνης, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Την παράσταση όμως έκλεψαν δυο μικρά αγόρια με τον χορό τους. Ο Γιώργος και ο Αρτέμης χόρεψαν τον πασίγνωστο Ποντιακό χορό των μαχαιριών (πιτσάκ) προκαλώντας ευχάριστα την Μελίνα Ασλανίδου μιας και η ίδια έχει αναφερθεί πάμπολλες φορές στην Ποντιακή καταγωγή της με τιμή και καμάρι.

Λίγα λόγια για τον χορό «Πιτσάκ»:

Ο χορός των μαχαιριών είναι ένας ποντιακός χορός για δύο άνδρες χορευτές. Πολλοί θεωρούν ότι το πιτσάκ’ (πιτσάκ’ οιν) κλείνει το χορό Σέρρα.

Τα δύο πιο δυνατά παλικάρια που έμεναν ακούραστα από το χορό Σέρρα συνέχιζαν με το χορό των μαχαιριών. Ο πιτσάκ’ είναι γνωστός χορός στον Πόντο από την αρχαία εποχή και η πλοκή του χορού είναι παρόμοια μ’ αυτήν που παρουσιάζει ο Ξενοφών.

Ο Ξενοφών στην «Κύρου ανάβαση» περιγράφει τη δεξίωση που έδωσε για τους Παφλαγόνες και τον χορό πιτσάκ ως εξής:

«Δύο Θράκες, στα Κοτύωρα, χορέψαν ένα χορό με συνοδεία φλογέρας, φορτωμένοι με τον οπλισμό τους, επέδειξαν δε μεγάλη ευλυγισία στα πηδήματα και στον χειρισμό των σπαθιών τους. Στο τέλος ένας από τους δύο όπως πίστεψαν οι καλεσμένοι χτύπησε θανατηφόρα τον άλλο, ο οποίος έπεσε καταγής, μιμούμενος με πολλή πειστικότητα τον πεθαμένο».

Όπως και τότε, έτσι και στον Πόντο, ο χορός χορευόταν από 2 χορευτές που κρατούσαν μαχαίρια, με κατάληξη τον εικονικό θάνατο του ενός. Ο νικητής της διαμάχης κέρδιζε την καρδιά μιας νέας κοπέλας, για χάρη της οποίας και δίδονταν αυτή η διαμάχη.  

Μια σημερινή και πολύ συγκινητική παραλλαγή, είναι οι δύο χορευτές, μετά την διαμάχη να πετούν τα μαχαίρια και να αγκαλιάζονται, δίνοντας ένα διαφορετικό μήνυμα.

Δείτε το video από την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου εδώ!