Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Οι Μωμόγεροι ξεσήκωσαν και το κέντρο της Πάτρας (Φωτογραφίες - Video)



Ο Φάρος Ποντίων Πατρών, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή αναβίωση του αρχαίου ποντιακού εθίμου των Μωμόγερων, στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας αναφέροντας τα εξής:

Το Σάββατο 09 Ιανουαρίου 2016, αναστατώσαμε ευχάριστα την Πάτρα. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές στο ιστορικό κέντρο της πόλης, γλεντώντας ποντιακά, υπό τους ήχους του αγγείου και του νταουλιού. 

Μέλη του Μορφωτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου Κοζάνης, μετά από πρόσκληση του Σωματείου Φάρου Ποντίων Πατρών, αναβίωσαν το ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων, για πρώτη φορά στην πόλη της Πάτρας. Ένα ευετηριακό και ψυχαγωγικό έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον ερχομό του νέου έτους και την καλή χρονιά. 

Ήταν μια πραγματικά πετυχημένη εκδήλωση, όπου την τίμησε και τη παρακολούθησε πάρα πολύ κόσμος. Μια εμπειρία, που δεν είχε προηγούμενο στην Πάτρα, αλλά όλοι ευχόμαστε να επαναληφθεί. Ένα όνειρο ετών, που τελικά πραγματοποιήθηκε, με την ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που πάντα στηρίζει τις δράσεις του συλλόγου. 

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, ο οποίος χωρίς ο ίδιος να έχει ποντιακή καταγωγή, αλλά πιστεύοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την παράδοση στη νέα γενιά της παρακαταθήκης που μας παρέδωσαν οι προγονοί μας, στήριξε από την αρχή το όνειρο και την επιθυμία μας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης και δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το όνειρο αυτό να γίνει μια όμορφη πραγματικότητα. 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες της Εκκλησίας και την ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου. Στο ναό υποδέχθηκε τον αντιδήμαρχο Κοζάνης Αριστοτέλη Πουτακίδη και τους Μωμόγερους, ο προϊστάμενος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης. 

Η πομπή κατευθύνθηκε προς στο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Μωμόγεροι και κοινό, άρχισαν να γίνονται ένα. Το ποντιακό γλέντι, δεν άργησε να ανάψει, με την ποντιακή παράδοση να ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμπολιτών μας, που παρακολουθούσαν ευχάριστα,αλλά συγχρόνως και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ μέλη του συλλόγου μας, μοίραζαν στο πλήθος, ενημερωτικό έντυπο με σημαντικές πληροφορίες για το δρώμενο των Μωμόγερων. 

Οι Μωμόγεροι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας, συνάντησαν τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και αφού τον μουτζούρωσαν, σύμφωνα με το έθιμο, κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο. Εκεί, μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, (συντοπίτης των Μωμόγερων) και μαζί με αντιδημάρχους, την πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και τον ποντιακής καταγωγής, πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη, στήσαμε ένα λαϊκό γλέντι, γευόμενοι παράλληλα τα πλούσια εδέσματα. 

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον Παναγιώτη και τον Χρυσόστομο Στεφανίδη, από την Δράμα, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Πάτρα και γευθήκαμε τους νόστιμους μεζέδες που μας προσέφεραν. 

Κι ενώ το τσίπουρο έρεε άφθονο και το γλέντι συνεχιζόταν, με την συμμετοχή του κόσμου ολοένα και να αυξάνεται, φθάσαμε στον πεζόδρομο της Ραδινού και στη μουσική σκηνή ΑΠΕΡΙΤΤΟ, του πόντιου σεφ Γιώργου Ιασωνίδη, όπου «τιμήσαμε» τον μπουφέ με τα εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα, που είχε ετοιμάσει για μας. 


Χορεύοντας και τραγουδώντας, ανηφορίσαμε την οδό Κολοκοτρώνη. Τελευταίο κέρασμα έγινε στην Κορίνθου, στο κατάστημα της ELECTRONET, από τον Γιώργο Παπανδρικόπουλο, ενώ φωτογραφηθήκαμε και στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς,το οποίο αυτή την περίοδο ανακατασκευάζεται, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσείο. 

Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης, ήταν στην κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου, όπου στήθηκε ένα μοναδικό γλέντι. Όλοι μαζί χορέψαμε, τραγουδήσαμε και ευχηθήκαμε σε όλους «Υείαν, ευλο'ίαν και καλοχρονίαν». 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι, αλλά συγχρόνως και πολύ περήφανοι, που μαζί με τα μέλη του Μορφωτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου Κοζάνης, αξιωθήκαμε να παρουσιάσουμε το πανάρχαιο αυτό ποντιακό έθιμο των προγόνων μας και να ταξιδέψουμε στην μαγεία του ποντιακού πολιτισμού όλη την πόλη. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, τον κ. Θεόδωρο Λουλούδη, από την εφημερίδα Πελοπόννησο και το pelop.gr, που τιμά την ποντιακή του καταγωγή στηρίζοντας πάντα τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας, καθώς και το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον ειδικό σύμβουλό του Αθανάσιο Κούστα. 

Επίσης, όλους όσους υποστήριξαν την εκδήλωση με οποιοδήποτε τρόπο, τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρο Τουλγαρίδη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρικόπουλο από το κατάστημα της ELECTRONET, τον γνωστό σεφ του ΑΠΕΡΙΤΤΟ Γιώργο Ιασωνίδη, τον Σπύρο Σκιαδαρέση της γνωστής λουκουμοποιίας, την εταιρεία ΔΑΡΜΑΣ energy, τα εργαστήρια φωτογραφίας Ελισάβετ και Παναγιώτη Ανθόπουλου, το «Φωτοδεσμό» του Παύλου Ανθόπουλου, τον Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», τον Θεόφιλο Κωτσίδη από το e-Pontos.gr, καθώς και όλους τους φωτογράφους και τα ΜΜΕ που συνέβαλλαν στην προβολή της εκδήλωσης. 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φάρου ευχόμαστε σε όλους, «Υείαν, ευλογίαν και καλοχρονίαν…. και πάντα και του χρόνου»!


Σχετικά θέματα