Αγγείου μνήμες - Μία παραδοσιακή δουλειά του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης |
Οι νότες έχουν τη δική τους μνήμη. Περικλείουν στο DNA τους και διαιωνίζουν χαρές, καημούς, λύπες και γενικά όλα εκείνα τα μικρά και ατομικά που συνθέτουν τα μεγάλα και τα συλλογικά. Το «Αγγείου μνήμες» αποτελεί μια θεματική μουσική παραγωγή, που έγινε για να στεγάσει τις μνήμες του αγγείου, του αρχαίου άσκαυλου, όπως αυτός επιβίωσε μέσα από τη λαϊκή παράδοση των Ελλήνων του Πόντου. Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης επιλέγει να προβάλει αυτό το ανέπαφο παραδοσιακό όργανο του Πόντου, που περικλείει το δυναμισμό και τη δωρικότητα του Ποντιακού πολιτισμού, θέλοντας να αναδείξει ένα μέρος της ιδιαίτερης και πάντα επίκαιρης παραδοσιακής μουσικής.
Αυτός ο δίσκος είναι η δεύτερη, μετά το «Καπίκιοϊ» (1991), μουσική παραγωγή του Συλλόγου, με την οποία ο νεαρός Αλέξης Παρχαρίδης, άνοιξε τα φτερά του στην ποντιακή δισκογραφία. Στο δίσκο εκείνο, που αναμφισβήτητα αποτέλεσε μία από τις φωτεινές παρουσίες στο χώρο της ποντιακής δισκογραφίας, τον τραγουδιστή συνόδευε ο καταξιωμένος λυράρης Κώστας Σιαμίδης. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο Σύλλογός Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης εορτάζοντας τα 40 χρόνια λειτουργίας του με την επωνυμία αυτή, αποφάσισε να αναλάβει την παραγωγή ενός νέου μουσικού δίσκου βασιζόμενος στην κινητήριο δύναμή του, την αστείρευτη και ανιδιοτελή αγάπη με την οποία τον πλαισιώνουν παλαιά και νέα μέλη του. Ο δίσκος «Αγγείου μνήμες» έχει επομένως ιδιαίτερη αξία για τους φοιτητές καθώς αποτελεί προϊόν της μεγάλης «οικογένειας» τους.
Εμπνευστής της ιδέας αυτού του θεματικού δίσκου και συντονιστής της παραγωγής του ήταν ο Κωσταντίνος Καρακασίδης, παλαιό μέλος του Συλλόγου, ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή των βασικών συντελεστών, που κατέθεσαν ανιδιοτελώς το ταλέντο τους, του καταξιωμένου πλέον τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη και του δεξιοτέχνη του αγγείου, Γιώργου Σιαμίδη.
Οι σκοποί που περιλήφθηκαν σε αυτό τον δίσκο είναι όλοι τους αποστάγματα της ποντιακής παράδοσης και αναδύουν το άρωμα της αλησμόνητης πατρίδας. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε έξι σκοπούς (2, 3, 6, 8, 10 και 11), που διασώθηκαν με το συγκεκριμένο παικτικό ύφος του αγγείου από κατοίκους του χωριού Τετράλοφος (Τορταλί) του Νομού Κοζάνης, που κατάγονταν από τη Ματσούκα του Πόντου. Επίσης, ιδιαίτερης αξίας και συμβολισμού είναι ένας σκοπός σε ρυθμό Ατσαπάτ (12), που δόθηκε ως παρακαταθήκη από τον εκλιπόντα δάσκαλο Γιώργο Αμαραντίδη (Σιμούλ’) στον Γιώργο Σιαμίδη, ο οποίος θέλησε να τον συμπεριλάβει στο δίσκο, αποτίοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που υπήρξε χρυσό κεφάλαιο της ποντιακής μουσικής. Τέλος, σημαντική είναι η φιλική συμμετοχή του Μπάμπη Ιωακειμίδη, ο οποίος ερμηνεύει έναν σκοπό (7), της ιδιαίτερης πατρίδας του στον Πόντο, του χωριού Κοσμά της περιοχής Ματσούκας, που παιζόταν ως επί το πλείστον στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, όπου μεγάλωσε και άντλησε τα βιώματά του στην ποντιακή μουσική.
Στους συντελεστές του δίσκου συγκαταλέγονται οι μουσικοί Γιώργος Κορτσινίδης, ο οποίος συνόδεψε με το νταούλι του όλα τα τραγούδια και Νίκος Σιδηρόπουλος, που συμμετείχε με το λαούτο του σε ένα από αυτά (5).
Οι στίχοι που συνοδεύουν την παραδοσιακή μουσική γράφτηκαν, από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με άμεση και βιωματική σχέση με την ποντιακή διάλεκτο αλλά και νεότερους, που γαλουχήθηκαν στην ποντιακή μέσω της παράδοσης, των αφηγήσεων και των προσωπικών τους εμπειριών. Ως εκφραστής της ποντιακής νεολαίας, ο Σύλλογος δεν θα μπορούσε παρά να δώσει βήμα και χώρο έκφρασης σε νέους ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες, προσφέροντάς τους έρεισμα και ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να γράφουν στίχους στην ποντιακή διάλεκτο, που τόσο ανάγκη τους έχει το ποντιακό τραγούδι στις μέρες μας. Αυτή η συνύπαρξη του παλαιού με το νέο, που απαντά στο «Αγγείου μνήμες» σμιλεύει τη συνέχεια και τονίζει τη δυναμική του ποντιακού πολιτισμού, που εδώ εκφράζεται μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια.
Ο Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον επίτιμο Πρόεδρό του κύριο Παναγιώτη Σελβιαρίδη, καθηγητή Νευροχειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς η παραγωγή του δίσκου «Αγγείου Μνήμες» ολοκληρώθηκε με την ευγενική και γενναιόδωρη από καρδιάς προσφορά του για τα 40α γενέθλια του Συλλόγου.
Επιπλέον ευχαριστεί τους Στράτο και Ιωάννη Πιλαλίδη, παλαιά μέλη του Συλλόγου, για την πολύτιμη συνεισφορά τους, καθώς επίσης και στον Γιώργο Μπακάλη για τη βοήθεια και τις πολύτιμες συμβουλές του. Τέλος, ο σύλλογος ευχαριστεί τον Χριστόφορο Στάθη Χριστοφορίδη «Σάρπογλη», που πάντα βρίσκεται στο πλάι του συλλόγου, για την επιμέλεια της ιστορικής γραφής των τραγουδιών και του λεξικού.
Η διάθεση του γίνεται
- Στον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, 2310213159 Πετροπουλακιδών 3 (Αγίου Δημητρίου με Ιασονίδου)
- Στην Μουσική Σκηνή Ροδάφ'νον στο Δρέπανο Κοζάνης ( 6987918441)
- Στο τηλέφωνο 6949222601 (Μεντεσίδης Χρήστος)
- Στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ στην Αθήνα (6936851089)
- Στο Ράδιο Ακρίτες Όθωνος 12 στην Σταυρούπολη (2310-667891)
- Στην Δράμα στο τηλέφωνο 6983510695 (κ. Αλέξης)