Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (Φωτογραφίες) |
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 πρωτότυπα έγγραφα, βιβλία, πρακτικά συνεδριάσεων και άλλα ντοκουμέντα του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, που επιδίωκε τη δημιουργία αυτόνομου κράτους των Ελλήνων του Πόντου.
Ανάμεσα τους είναι και η σημαία, η οποία θα αποτελούσε το έμβλημα του αυτόνομου κράτους των Ελλήνων του Πόντου. Σχεδιάστηκε το 1919 και είναι μια ελληνική σημαία πάνω στην οποία υπάρχει ο μονοκέφαλος αετός, το έμβλημα της αυτοκρατορίας των Κομνηνών.
Το Αρχείο βρέθηκε τυχαία στις 15 Μαρτίου του 2012 μέσα σε μια κρύπτη, στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λεωφόρου Νίκης 13), πίσω από σωρούς με άχρηστο υλικό και όπως αποδείχθηκε είχε μεταφερθεί εκεί τουλάχιστον τη δεκαετία του 1960 από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Βατούμ, αλλά ξεχάστηκε, σύμφωνα με την Ουρανία Καλογερίδου, που έκανε και την παρουσίαση. Το αρχείο ψηφιοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στην ίδια αίθουσα που βρέθηκε.
«Το Πολιτικό Αρχείο των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924) είναι ιστορική προσφορά που για όλους τους Έλληνες θα λειτουργεί στο μέλλον όχι μόνο ως ένα πεδίο μελέτης αλλά ως ένας φάρος συνείδησης ο οποίος μέσα από το παρελθόν θα μας δείχνει τα διδάγματα του μέλλοντος, τα παραγγέλματα του μέλλοντος, τα οποία θα σηματοδοτούν τους δικούς μας αγώνες για να υπερασπιστούμε το έθνος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Παρχαρίδης επισήμανε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας θεσμών στήριξης εκείνων των νέων Ελλήνων που λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και αποτελούν τη νέα διασπορά.
Τόνισε ακόμα πως «μερικά ζητήματα που αφορούν τους Πόντιους Ελληνες, όπως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας και η επαρκής αναφορά της ιστορίας και των παραδόσεων μας στα σχολικά βιβλία, καθώς και η αποκατάσταση της σύνταξης για τους υπερήλικες αδελφούς μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να θεωρούνται αυτονόητο καθήκον της πολιτείας και όχι αντικείμενο διεκδίκησης του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού».
Πηγή: Έθνος