Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Παρουσιάζεται το "Πολιτικό Αρχείο του Πόντου" στη Θεσσαλονίκη


Παρουσιάζεται το "Πολιτικό Αρχείο του Πόντου" στη Θεσσαλονίκη
Παρουσιάζεται το "Πολιτικό Αρχείο του Πόντου" στη Θεσσαλονίκη

του Γιάννη Αποστολίδη

Στις 18 Μαρτίου θα γίνει επίσημη παρουσίαση του ονομαζόμενου "Πολιτικού Αρχείου του Πόντου" που ανάγεται στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας και στις αρχές της τρίτης του περασμένου αιώνα.

Πρόκειται για αρχείο χιλιάδων σελίδων που περιέχει τα πρακτικά συνεδριάσεων του εθνικού συμβουλίου του Πόντου, εθνοσυνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων ποντιακών σωματείων, μαρτυρίες-υπομνήματα Ποντιακών κοινοτήτων που τεκμηριώνουν τα όσα υπέστη το Ποντιακό στοιχείο, αλληλογραφία φορέων με την Ελληνική κυβέρνηση με ξένες κυβερνήσεις, υπομνήματα προς την ελληνική και τις ξένες κυβερνήσεις καθώς και προς την συνδιάσκεψη της Ειρήνης του 1919 αλλά και πολύ μεγάλο πλήθος εγγράφων οικονομικού, εκπαιδευτικού και άλλου χαρακτήρα διαφόρων φορέων.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει της ύψιστης εθνικής σημασίας αυτού του αρχειακού υλικού.

Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται η εκδήλωση θα είναι μία εξαιρετικής σημασίας στιγμή για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Το Αρχείο αυτό ουσιαστικά καταγράφει το τέλος μια 3χιλιόχρονης παρουσίας του Ελληνισμού στον Πόντο. Κάθε σελίδα του αρχείου λέει πολύ πολλαπλάσια από όσα γράφει. Πρόκειται για ότι ιερότερο από Εθνικής πλευράς υπάρχει για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η Εύξεινος Λέσχη θέλει να δώσει σε αυτή τη εκδήλωση τον πρέποντα ενωτικό συμβολισμό, όχι μόνο του οργανωμένου Ποντιακού χώρου, αλλά και των ευρύτερων δυνάμεων μας.

Και γι' αυτό θα επιδιώξουμε την παρουσία στην εκδήλωση, όχι μόνο εκπροσώπων των οργανώσεων μας, αλλά και σημαινόντων Ποντίων παραγόντων, θρησκευτικών, πνευματικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών.

Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος για την επιτυχία και απήχηση της εκδήλωσης αλλά και γενικότερα για την πορεία των ζητημάτων Ποντιακού ενδιαφέροντος.