Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Έγινε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του cd των φοιτητών «Αγγείου μνήμες»

Έγινε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του cd των φοιτητών «Αγγείου μνήμες»
Έγινε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του cd των φοιτητών «Αγγείου μνήμες»

του Φόρη Πεταλίδη

Η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Τρεις γενιές έδωσαν το παρών τους. Η γενιά πριν την δικτατορία, η γενιά της μεταπολίτευσης και οι σημερινοί φοιτητές, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 6 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην παρουσίαση του νέου cd του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αγγείου μνήμες», με τη συμμετοχή του Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι και του Γιώργου Σιαμίδη. Ο Γιώργος Κορτσινίδης συνόδεψε με το νταούλι του τα κομμάτια του cd και ο Μπάμπης Ιωακειμίδης συμμετείχε φιλικά σε ένα από αυτά.

Ο Γιάννης Αποστολίδης

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, τόνισε πως «είμαι αισιόδοξος για τη νεολαία μας η οποία ασχολείται με την παράδοση και θα πρέπει οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών να είναι περήφανοι που άλλοι νέοι συνεχίζουν με επιτυχία το έργο που αυτοί άφησαν παρακαταθήκη. Εάν στη χώρα μας αξιοποιηθεί αυτή η δύναμη του ποντιακού ελληνισμού που βρίσκεται μέσα στα σωματεία, τότε είναι σίγουρο πως η δράση αυτή θα είναι επωφελής για τον ελληνισμό».

Έγινε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του cd των φοιτητών «Αγγείου μνήμες»

Ο Χρήστος Μεντεσίδης

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης Χρήστος Μεντεσίδης, ευχαρίστησε «τους πρώην προέδρους του συλλόγου, Νίκο Σωματαρίδη, Νίκο Παλασίδη και Παναγιώτη Σελβιαρίδη, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση και στηρίζουν διαχρονικά το σύλλογο, όπως επίσης και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης δια του προέδρου της Γιάννη Αποστολίδη, η οποία στηρίζει το σύλλογο και παραχωρεί τους χώρους του για εκδηλώσεις».

Όπως είπε ο Χρήστος Μεντεσίδης, για τη δημιουργία του νέου cd σημαντική ήταν η συμβολή του Κώστα Καρακασίδη, ο οποίος υπήρξε σύνδεσμος μεταξύ των παλιών και των σημερινών μελών του διοικητικού συμβουλίου, των παλιών με τους νέους φοιτητές για να πραγματοποιηθεί αυτό το θεματικό cd. Η παρουσία του Αλέξη Παρχαρίδη, πρώην προέδρου του συλλόγου και τραγουδιστή ήταν καθοριστική, όπως επίσης και του Γιώργου Σιαμίδη, ο οποίος ήταν πάντοτε κοντά στο σύλλογο. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Χριστόφορο Χριστοφορίδη για την ορθή γραφή των κειμένων και των στίχων, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ήταν αυτός που έδωσε σάρκα και οστά στη δημιουργία του νέου cd, αφού ήταν αυτός που έκανε την ευγενική χορηγία για τη χρηματοδότησή του».

Ο Χρήστος Μεντεσίδης ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην δημιουργία του cd, αφού όπως είπε τα όποια χρήματα συγκεντρωθούν από την πώλησή του, θα πάνε στο σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης».

Έγινε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του cd των φοιτητών «Αγγείου μνήμες»

Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης

Ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και ο πρώτος πρόεδρος στη μεταπολίτευση, Παναγιώτης Σελβιαρίδης, καθηγητής νευροχειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χορηγός έκδοσης του cd στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως «το μέλλον του συλλόγου είναι προδιαγεγραμμένο και αυτό είναι η φυγή προς τα εμπρός. Κι αυτό κάνουν σήμερα τα νέα παιδιά που βρίσκονται σε αυτήν την θέση. Ελπίζω με τις γνώσεις που έχουν σήμερα οι νέοι μας, να ξεπεράσουν τη δική μας δραστηριότητα. Όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου θεματικού cd που καταγράφει την παράδοσή μας, είναι άξιοι συγχαρητηρίων, όπως και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου», κατέληξε ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης.

Ο Κώστας Καρακασίδης

Στο χαιρετισμό του ο Κώστας Καρακασίδης, ο οποίος υπήρξε ο σύνδεσμος παλιών μελών του συλλόγου και του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, τόνισε πως «στόχος ήταν να καταγραφεί η παράδοση με βασικό όργανο το αγγείο, τον αρχαίο άσκαυλο. Όπως το 1991 ο σύλλογος είχε κάνει το δίσκο «Καπίκιοϊ», με τον Κώστα Σιαμίδη στη λύρα και τον Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι, τώρα μετά από 25 χρόνια ο σύλλογος πραγματοποιεί την έκδοση του cd με τίτλο «Αγγείου μνήμες» με τον Γιώργο Σιαμίδη στο αγγείο και πάλι τον Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι. Η παραγωγή, δεν είναι μία στείρα καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών, αλλά κομίζει κάτι το καινούριο, αφού υπάρχουν νέοι στίχοι που έγραψαν νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι που πρωτοεμφανίζονται στην δισκογραφία».

Ο Αλέξης Παρχαρίδης

Ο τραγουδιστής του cd, αλλά και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Αλέξης Παρχαρίδης, ανέφερε πως «η παραγωγή έγινε με αγάπη για την παράδοση. Όπως τότε με τον δίσκο «Καπίκιοϊ», το 1991, έτσι και τώρα με το «Αγγείου Μνήμες» έγινε κάτι το διαφορετικό. Βασικό μουσικό όργανο είναι το αγγείο, που μέχρι τώρα σε δίσκους, έχουμε παραγωγή από τον Γιώργο Αμαραντίδη και τον Γιάννη Αραματανίδη. Το σημαντικό είναι πως νέα παιδιά έγραψαν στίχους διαμάντια και θέλαμε να τα αποκαλύψουμε στο κοινό, όπως και έγινε. Ελπίζω και άλλοι νέοι άνθρωποι να γράψουν στίχους στην ποντιακή διάλεκτο. Κι όλα αυτά τα κάναμε τόσο από αγάπη για την παράδοση, αλλά και από αγάπη για το σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, τον οποίον υπηρετήσαμε από μέσα και τώρα είμαστε δίπλα στους νέους μας φοιτητές».

Έγινε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του cd των φοιτητών «Αγγείου μνήμες»

Ο Γιώργος Σιαμίδης

Ο Γιώργος Σιαμίδης, που παίζει το αγγείο, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, πως εκτός από τη συμβολή του με το αγγείο, το 12ο τραγούδι στο cd είναι ένα κομμάτι που του το εμπιστεύθηκε ο Γιώργος Αμαραντίδης (Σιμούλτς) και επρόκειτο να ενταχθεί στον τελευταίο δίσκο του, αλλά τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί έφυγε από κοντά μας. Το κάναμε στη μνήμη του Γιώργου Αμαραντίδη, γιατί αυτός εισήγαγε το αγγείο στη δισκογραφική παράδοση των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Χρυσόστομος Ανδρεάδης

Ο Χρυσόστομος Ανδρεάδης, ο Αντρόγλης, ο Καπικιέτες, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε.«Εγώ θα καλατσεύω ποντιακά, τ’ εμέτερα τα Ρωμαΐκα. Συγχαρητήρια σε ούλτς, εγώ ατώρα για πρώτην φοράν έμπεσα σην δισκογραφίαν, κι εδώκα έναν τραωδίαν. Γράφω πολλά, αμάν ατώρα έμπεσεν σε cd, για να ακούνε ούλ’ οι ανθρώπ’».

Ο Παναγιώτης Μωϋσιάδης

Ο Παναγιώτης Μωϋσιάδης, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως και παλιότερα είχε γράψει τραγούδια για τη Γενοκτονία, αλλά πρώτη φορά τραγούδι ερωτικό που έγραψε, συμπεριλαμβάνεται σε δισκογραφική δουλειά. Είναι τιμή για μένα και σε όλους που συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η δουλειά με βασικό μουσικό όργανο το αγγείο, αυτό το θείο όργανο, που μια φορά που πήρα στην Πράγα της Τσεχίας στη δεκαετία του 1989 είχε ειδικό φεστιβάλ με αγγείο. Ελπίζω αυτό να γίνει κάποτε και στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών.


Ο Σάββας Τσενεκίδης

Ο Σάββας Τσενεκίδης, γιος του λυράρη Χρήστου Τσενεκίδη έγραψε ένα τραγούδι στο cd και τόνισε πως είναι μεγάλη μου τιμή να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι και να γράψω ένα τραγούδι που τραγούδησε ο μεγάλος Αλέξης Παρχαρίδης. Είναι μια μικρή συμβολή μου στην συνέχεια της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Ο Θεόδωρος Πιλαλίδης

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Θεόδωρος Πιλαλίδης, τόνισε πως το αγγείο είναι ένα μουσικό όργανο που ήταν το ξυπνητήρι για να πάμε στο σχολείο. Οι μεγαλύτεροι στο χωριό μας στον Τετράλοφο (Τορταλί) Κοζάνης, αφού έπαιζαν στο καφενείο, στη συνέχεια συνόδευαν τους συμμετέχοντες στα σπίτια τους, και εμείς ακούγαμε το αγγείο, το αρχαίο άσκαυλο, το πρωί, ξυπνούσαμε και πηγαίναμε στο σχολείο. Αυτή τη βιωματική σχέση είχαμε. Είμαι σίγουρος, πως εάν ήταν εδώ ο πατέρας μου, που ήταν ταυτισμένος με το αγγείο και έβλεπε τη δουλειά που κάνατε, θα σας αγκάλιαζε και θα σας φιλούσε, γιατί θα ήταν ευχαριστημένος γι’ αυτό που έχετε κάνει.

Παρουσίαση τραγουδιών

Στη συνέχεια με τη συνοδεία του αγγείου του Γιώργου Σιαμίδη, στο τραγούδι τον Αλέξη Παρχαρίδη και στο νταούλι τον Παναγιώτη Σινόπουλο, παρουσιάστηκαν τα τραγούδια του cd, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, όλοι οι συμμετέχοντες πιάστηκαν χέρι με χέρι και χόρεψαν ποντιακούς χορούς, με την μαγεία του αγγείου του Γιώργου Σιαμίδη και του τραγουδιού του Αλέξη Παρχαρίδη.