Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

«Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» - Η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

«Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» - Η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο
«Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» - Η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

του Λ. Λιγουριώτη

Στην Ευρώπη, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου και με ελληνικό "διαβατήριο", παρουσιάζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων! Πρόκειται για μια εντυπωσιακή - και αποκαλυπτική - έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία», που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και η οποία συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Έρευνας για την Αρμενική Αρχιτεκτονική και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία!

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου την 1η Μαρτίου 2016, όπου τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη του προσωπικού, όπως και εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας του Βελγίου.

«Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» - Η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Η έκθεση «Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» περιλαμβάνει 32 φωτογραφίες αρμενικών εκκλησιών και θρησκευτικών μνημείων απεικονισμένων πριν και μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις φωτογραφίες, παρουσιάζεται η συστηματική καταστροφή που υπέστη η αρμενική πολιτιστική κληρονομιά της τότε Δυτικής Αρμενίας (σημερινή Ανατολική Τουρκία).

Παρά την παρατεταμένη καταστροφή που προκάλεσε αλλά και την καταδίκη της σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία μέχρι και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε και να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που τις αναλογούν για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Την εκδήλωση άνοιξε η εκπρόσωπος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, κ. Χεγινέ Εβινιάν, ευχαριστώντας θερμά όλους όσους παρακολούθησαν την έκθεση. Η κ. Εβινιάν τόνισε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε υγιή δημοκρατία και προοδευτική κοινωνία να αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια το ιστορικό παρελθόν ενώ υπογράμμισε ότι η παρούσα έκθεση προσφέρει μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την κατάσταση των μνημείων του Αρμενικού πολιτισμού στην σημερινή Τουρκία.

«Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» - Η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Αναφορά και στον Ποντιακό πληθυσμό

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Ανδρουλάκης, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους δηλώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να τιμάται η μνήμη των Αρμενίων αλλά και υπόλοιπων χριστιανικών λαών όπως ο Ποντιακός πληθυσμός, που ήταν τα κύρια θύματα των τραγικών γεγονότων εκείνης της εποχής. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι είχε την τιμή να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Αρμενίας στο Γιερεβάν κατά τον περασμένο χρόνο και ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που διοργανώθηκε η έκθεση που στόχο έχει να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών και να αποδείξει ότι ο πραγματικός στόχος της Γενοκτονίας ήταν η εξόντωση του αρμενικού λαού και του πολιτισμού του.

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει η Τουρκία να αντιμετωπίσει την ιστορική αλήθεια και να αναγνωρίσει την θηριωδία που διέπραξε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αποτελεί ευθύνη όλων μας, δήλωσε, να διατηρήσουμε τη μνήμη και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Να σημειώσουμε ότι καλεσμένος του κ. Ανδρουλάκη ήταν και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Χρήστος Τοπαλίδης.

«Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» - Η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταστροφές στην τουρκοκρατούμενη βόρεια πλευρά της Κύπρου

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η ευρωβουλευτής από την Κύπρο και Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας κ. Ελένη Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που υπέστη ο αρμενικός λαός και έκανε ένα παραλληλισμό μεταξύ της καταστροφής των αρμενικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Αρμενίας και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο.

Κλείνοντας, εκ μέρους του Ιδρύματος Έρευνας για την Αρμενική Αρχιτεκτονική, ο κ. Μοβσές Χράιρ Ντερ Κεβορκιάν, ο οποίος ως αρχιτέκτονας ανέλαβε και την επιμέλεια της Έκθεσης, ανέφερε ότι η έκθεση αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν τελείωσε όταν σταμάτησαν οι σφαγές εκατοντάδων θυμάτων. Μέσω του φωτογραφικού υλικού παρουσιάζεται η εξαφάνιση μιας ολόκληρης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Σκόπιμη καταστροφή

Το ίδρυμα του κ. Κεβορκιάν κατάφερε μέσα από χρόνια έρευνας και εκατοντάδων αποστολών που διοργάνωσε να στρέψει την προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι ενώ η Τουρκία είχε υπογράψει αρκετές διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τη διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων σε περιόδους πολέμου, συμπεριλαμβανομένων σαφών διατάξεων για τη φροντίδα και τη διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων που σχετίζονται με τις μειονότητες καθώς και την αναγνώριση μειονοτικών πολιτιστικών δικαιωμάτων, ακολούθησε μία τακτική σκόπιμης εξόντωσης της αρμενικής κληρονομιάς.

Πηγή: ProNews