Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τα παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας αναβίωσαν το εθίμο του "Κουκαρά"

Τα παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας αναβίωσαν το εθίμο του "Κουκαρά"
Τα παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας αναβίωσαν το εθίμο του "Κουκαρά"

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 οι νέοι της Λέσχης έδωσαν ραντεβού να περάσουν παρέα ένα δημιουργικό απόγευμα δίπλα στο τζάκι, παρόλο ότι η προγραμματισμένη πρόβα είχε ακυρωθεί λόγο της Αποκριάς, τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να βρεθούν και να αναβιώσουν το έθιμο του "Κουκαρά", ένα έθιμο της Σαρακοστής που έχει τις ρίζες του στον Πόντο.

Οι γυναίκες στον Πόντο κατασκεύαζαν την δική τους Σαρακοστή, τον επονομαζόμενο κουκαρά που είχε διπλή χρησιμότητα: ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο αλλά και ένας πρώτης τάξεως μπαμπούλας. Ο κουκαράς αποτελούνταν από ένα μεγάλο κρεμμύδι ή πατάτα πάνω στο οποίο κάρφωναν σε ημικύκλιο εφτά φτερά από κότα ή κόκορα όσες οι εβδομάδες της νηστείας. Έξι φτερά ήταν σκούρα και το έβδομο λευκό και συμβόλιζε την Μεγάλη εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα που περνούσε αφαιρούσαν και ένα φτερό μέχρι να τελειώσουν όλα με το τελείωμα της νηστείας Χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τα παιδιά τον κρεμούσαν από το ταβάνι. Το κρέμασμα γινόταν την Καθαρά Δευτέρα πολύ νωρίς.


Έτσι όταν ξυπνούσαν τα παιδιά αντίκριζαν τον κουκαρά να κρέμεται από το ταβάνι και να κουνιέται. Αν δεν συμμορφώνονταν με το κράτημα της νηστείας τα φοβέριζαν ότι θα τα φάει ο κουκαράς. Με τρόπο φυσούσαν τον κουκαρά που καθώς κουνιόταν και περιστρέφονταν προκαλούσε τον φόβο. Κάθε εβδομάδα που περνούσε αφαιρούσαν και ένα φτερό μέχρι να τελειώσουν όλα με το τελείωμα της νηστείας.

Σχετικά θέματα