Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η Ποντιακή κουζίνα παρουσιάζεται στο 1ο συνέδριο Γαστρονομίας των ΙΕΚ Δέλτα

Η Ποντιακή κουζίνα παρουσιάζεται στο 1ο συνέδριο Γαστρονομίας των ΙΕΚ Δέλτα

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πόλη πολυπολιτισμική, που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση σε τρόπο ζωής, παράδοση και, βέβαια, γεύσεις. Με πολλές κοινότητες στους κόλπους της, από την ιταλική μέχρι την ισραηλιτική, και από την τούρκικη μέχρι την αρμένικη, καθώς και βέβαια αυτές από Μικρά Ασία, Πόντο και Κρήτη, τώρα ενώνει όλη τους την γαστρονομική κληρονομιά σε μία εκδήλωση γνωριμίας με κάθε κουζίνα της πόλης.

Το 1ο Συνέδριο Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης είναι εδώ, και διοργανώνεται τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 από τις 12:00 έως τις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα Αριστοτέλης του ξενοδοχείου Makedonia Palace με πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που αποτελώντας τη μεγαλύτερη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ελλάδα, στοχεύει με αυτό στη μελέτη και στην αποτύπωση του γευστικού γίγνεσθαι της πόλης. Το Συνέδριο έχει τίτλο «Θεσσαλονίκη: γεύσεις από την Ανατολή ως τη Δύση» και επιχειρεί να διεισδύσει στην ιστορία των διαφόρων εθνοτήτων που απαρτίζουν τον ιστό της Θεσσαλονίκης και να παρουσιάσει μια μέρα αφιερωμένη σε γαστρονομικά ταξίδια, γεύσεις και μυρωδιές.

Πρόκειται για ένα γαστρονομικό forum κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών από εκπροσώπους του κάθε πολιτισμού, με αναφορές στην ιστορική και σύγχρονη πορεία τους στα δρώμενα της πόλης. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν live μαγειρική με γευστικές δοκιμές από την κάθε κουζίνα.

Την θεματική της Ποντιακής κουζίνας επιμελήθηκε το Σωματείο "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα". Για την Ποντιακή διατροφή θα μιλήσει ο καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, ενώ θα μαγειρέψει και θα παρουσιάσει τα προϊόντα της ποντιακής κουζίνας η Ελένη Βασιλειάδου από την βιοτεχνία "Βερμίου Γης" από τις 4:30 μ.μ. έως τις 5:00 μ.μ.