Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Μία σειρά εκδηλώσεων ετοιμάζουν οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης

Μία σειρά εκδηλώσεων ετοιμάζουν οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης
Μία σειρά εκδηλώσεων ετοιμάζουν οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης 

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ενώ στις γιορτές τα παιδιά του χορευτικού επεσκέφθησαν ομογενειακές επιχειρήσεις στην Αστόρια και τραγούδησαν τα κάλαντα.

Η ετήσια παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου ενώ την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, έγινε η πρώτη από τις τέσσερις ομιλίες/παρουσιάσεις, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο πλαίσιο της σειράς «Σεμινάρια ιστορίας και πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η πρώτη διάλεξη ήταν με θέμα «Οι Έλληνες στον Πόντο από τον μύθο στην ιστορία» και έγινε από τον Δρ. Ισίδωρο Σιδερόπουλο στην αίθουσα της Ιεράς Μονής.

Οι επόμενες διαλέξεις είναι:

- Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, 6:30 μ.μ. «Ο μοναχικός βίος και τα μοναστήρια του Πόντου» – ομιλητής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδίτης κ. Ιερόθεος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής

- 13 Μαΐου 2016, 6:30 μ.μ.: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και οι αρνητές της» – ομιλητής Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

- 3 Ιουνίου 2016, 6:30 μ.μ.: «Ήθη και Έθιμα του Πόντου» – ομιλήτρια κ. Βασιλική Τσανακτσίδου.

Οι γυναίκες του συλλόγου «Κομνηνοί» πραγματοποίησαν την εκδήλωση «Πόντου Γεύσεις», αφιερωμένη στην Ποντιακή Κουζίνα, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στο οίκημα του συλλόγου.

Ο πρώτος σημαντικός οικονομικός έρανος, έκδοση ημερολογίου για το 2016, του νέου Δ.Σ. είχε μεγάλη επιτυχία και ο σύλλογος ευχαριστεί όλους τους δωρητές που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή και που με τον τρόπο αυτό στηρίζουν το έργο και τους σκοπούς του συλλόγου.

Έχουν ήδη προγραμματίσει τις επόμενες μορφωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:

Σε συνεργασία με την Πανθρακική Ένωση Αμερικής «Ορφέας» συνδιοργανώνεται ομιλία με τίτλο «Η ΘΡΑΚΗ ανάμεσα στον τουρκικό εθνικισμό και την Ελλαδική αδιαφορία» με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα κοινωνικών επιστημών και μέλος της διεθνούς ένωσης ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη, ειδικά προσκεκλημένο από την Ελλάδα. Η ομιλία αυτή έχει προγραμματισθεί για τις 4 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο (22-51 29th Street, Astoria, NY).

Επίσης μέσα στην άνοιξη προγραμματίσθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του «Αρχείου του Πόντου»-Παράρτημα 29 με τίτλο «Τα σωζόμενα έγγραφα της «Επιτροπείας Ποντίων Ελλήνων Κωνσταντινουπόλεως»» της εκπαιδευτικού κ. Δέσποινας Βαρβέρη-Κωνσταντινίδου.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει από τον κ. Χρήστο Γαλανίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με έδρα την Αθήνα. Την ζωή και το έργο της απεβιώσαντος συγγραφέως θα αναπτύξει η υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Βασιλική Τσανακτσίδου.

Παράλληλα με την εκμάθηση ποντιακών χορών μέσα στο νέο έτος ξεκινάει η εκμάθηση της ποντιακής ιστορίας στην νεολαία του συλλόγου μας. Η διδασκαλία θα γίνεται στην Αγγλική γλώσσα και σε δύο επίπεδα, και θα χρησιμοποιηθούν τα δύο εγχειρίδια του Ελληνικού Ερευνητικού Κέντρου Μικράς Ασία και Πόντου με έδρα το Σικάγο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εγχειρίδια στο σύνδεσμο http://www.hellenicresearchcenter.org/index.php/historical-books/teaching-guides. Στα παιδιά ηλικίας 9-14 χρονών θα διδάσκεται η ιστορία του Πόντου, ενώ στους νέους και νέες άνω των 15 ετών θα διδάσκεται η ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων.

Πηγή: Greek News