Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αποκλειστικό: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών

Αποκλειστικό: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών
Αποκλειστικό: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών

Το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου "Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα" έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή και την οργάνωση του 3ου Διεθνού Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών, ενός θεσμού που δημιούργησε το ίδιο το Ερευνητικό και το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα Διεθνή Συνέδρια Ποντιακών Σπουδών είναι μια πρωτοβουλία του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και σκοπό έχουν να συντονίσουν τις ποντιακές σπουδές φέρνοντας σε επαφή τις νέες εξελίξεις στην ποντιολογία και τους επιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με τις ποντιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν το Σωματείο "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα", η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών συνδιοργάνωσαν το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο από την Παρασκευή 30/1/2004 έως την Κυριακή 1/2/2004 για να τιμήσουν τους:

α) Anthony Bryer, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας, βυζαντινολόγο, Ιδρυτή του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βirmingham της Αγγλίας, και

β) Οδυσσέα Λαμψίδη, διδάκτορα Φιλοσοφίας, ιστορικό, βυζαντινολόγο και επί σειρά ετών πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και εκδότη του σημαντικού επιστημονικού περιοδικού "Αρχείο του Πόντου".,

Το επιστημονικό αυτό συμπόσιο σκοπό είχε όχι μόνο να τιμήσει τους επίλεκτους αυτούς εργάτες της επιστήμης που αποκάλυψαν με τις πρωτότυπες έρευνές τους και τη γενικότερη επιστημονική προσφορά τους την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου από την αρχαιότητα ως και τα βυζαντινά χρόνια αλλά και να αναδείξει και να παρουσιάσει τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν την ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού και δηλώνουν το στίγμα του, στα νεότερα χρόνια έως και τον 21ο αιώνα.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο με πρόεδρο τον καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Ελληνισμού στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας κ. Κώστα Φωτιάδη, και με την πλειάδα αξιόλογων εισηγητών, επιστημονικά καταξιωμένων, έθεσε τις βάσεις εκείνες ώστε με αξιώσεις να φιλοδοξεί να εξελιχθεί στη σημαντικότερη διεθνή επιστημονική εκδήλωση μελέτης της ποντιακής ιστορίας και του πολιτισμού.


Επίσης με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών που διεξήχθη στη Δράμα στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2008, στο συνεδριακό κέντρο της νομαρχίας Δράμας στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας. Τη διοργάνωση στήριξαν με χορηγίες το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας και η Τ.Ε.Δ.Κ νομού Δράμας.

Λίγα λόγια για το Ερευνητικό Κέντρο

Το Σωματείο του «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα» έπειτα από εμπνευσμένη πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κωνσταντίνου Κυριακίδη και με την ουσιαστική συνεργία του μετέπειτα προέδρου του Σωματείου Αναστάσιου Κυριακίδη, ίδρυσε και άρχισε από το 1995 να λειτουργεί το «Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης για τον Ελληνισμό των Βαλκανικών και Παρευξεινίων Χωρών». Το κέντρο αυτό στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Σωματείου στην οδό Ολυμπίου Γεωργάκη 4 στην Θεσσαλονίκη. Οι χώροι του Κέντρου διαθέτουν κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για πραγματοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων και για ερευνητικό επιστημονικό έργο. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ερευνητικών προγραμμάτων είναι βάσει του καταστατικού πανεπιστημιακοί καθηγητές. Από την έναρξη της λειτουργίας του Ερευνητικού κέντρου το 1995, πρόεδρος διετέλεσε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Ταρνανίδης και διευθύντρια η λέκτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαρία Βεργέτη.

Η ίδρυση και λειτουργία του Ερευνητικού κέντρου σκοπό έχει, με βάση το καταστατικό, την μελέτη του ελληνισμού των βαλκανικών και των παρευξεινίων χωρών, την συστηματική έρευνα για τα μεταναστευτικά κύματα από τις χώρες αυτές, την μελέτη της πολιτικής της Ελλάδας και της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι στις δημοκρατίες αυτές, την ενίσχυση των ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών και της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις βαλκανικές και παρευξείνιες Χώρες, την δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης του ελλαδικού ελληνισμού με τους ελληνικούς πληθυσμούς της διασποράς. Τέλος στους σκοπούς του Κέντρου συγκαταλέγονται και η παραγωγή εκπαιδευτικού, εποπτικού και βοηθητικού υλικού για τη στήριξη και προαγωγή της έρευνας καθώς και η ανάληψη κάθε είδους επιστημονικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας με στόχο να καταστήσει στην κοινωνία προσιτή την επιστημονική γνώση και τους προσανατολισμούς του Κέντρου.

Έχει υλοποιήσει τέσσερα ερευνητικά προγράμματα:
- «Ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, 1985-1995: ζητήματα στέγασης, απασχόλησης, ταυτότητας». Χρόνος υλοποίησης προγράμματος: 1996-1998.
- «Ένταξη Ποντίων ιατρών στην ελληνική πραγματικότητα». Χρόνος υλοποίησης προγράμματος: 1998-1999.
- «Νεφέλη». Χρόνος υλοποίησης προγράμματος: 1998-1999.
- «Οδυσσέας». Χρόνος υλοποίησης προγράμματος: 1998-2000.

Και τα τέσσερα κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα είχαν επιστημονική υπεύθυνο την λέκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Επιστημονικού μας κέντρου κ. Μαρία Βεργέτη και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από τα ερευνητικά αυτά προγράμματα έχουν δημοσιευθεί, το πρώτο με τίτλο «Ομογενείς μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, 1985-1995: Ζητήματα στέγασης, απασχόλησης, ταυτότητας», και το δεύτερο με τίτλο «Ένταξη Ελλήνων ιατρών ποντιακής καταγωγής από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην ελληνική πραγματικότητα».

Το Ερευνητικό κέντρο συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με θέματα αποδημίας και παλιννόστησης. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στα θέματα της εκπαίδευσης και της πνευματικής καλλιέργειας τόσο των γηγενών Ελλήνων, όσο και των Ελλήνων της Διασποράς. Στα πλαίσια της στήριξης των Ελληνικών Σχολείων, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, εντάσσεται και η αποστολή χρηματικής βοήθειας σε σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Τιφλίδα, από κοινού με την Μέριμνα Ποντίων Κυριών και τον Σύλλογο Κρωμναίων Καλαμαριάς.

Το Ερευνητικό Κέντρο έχει την δυνατότητα λόγω της υλικοτεχνικής του υποδομής να συνεργάζεται με άλλα ερευνητικά κέντρα, Σωματεία και Συλλόγους τόσο σε πνευματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Διαθέτει την αίθουσα για διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες σε Συλλόγους αλλά και άλλους πνευματικούς φορείς. Αυτό που επιδίωκε και εξακολουθεί να επιδιώκει το Ερευνητικό κέντρο από την αρχή της ιδρύσεως του, είναι η προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας και της αγαστής συνεργασίας με όλους τους πνευματικούς φορείς της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Σχετικά θέματα

2ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών