Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Μαχτεσιάν: "'Eγιναν σημαντικά βήματα για διεθνή αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας"

Μαχτεσιάν: "'Eγιναν σημαντικά βήματα για διεθνή αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας"
Μαχτεσιάν: "'Eγιναν σημαντικά βήματα για διεθνή αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας"

Η αρμενική κοινότητα της Κύπρου είναι αισιόδοξη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τη διεθνή αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Αυτά δήλωσε ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκπρόσωπος της κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ομιλία ενώπιον του σώματος για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία 29 χώρες, οκτώ από τις οποίες εντός 2015. Σύμφωνα με τον κ. Μαχτεσιάν, το 2015 υπήρξε κομβική χρονιά για το θέμα αυτό καθώς δημιουργήθηκε νέα δυναμική και ευαισθητοποιήθηκε η κοινή γνώμη. Επιπρόσθετα, είπε, 5 χώρες έχουν ποινικοποιήσει την άρνηση αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ανοίγοντας νέα μονοπάτια και θέτοντας το ζήτημα αυτό στην ορθή του διάσταση.

Στην προσφώνησή του στη Βουλή, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι δίνει ελπίδα το γεγονός ότι η Κύπρος υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, και η δεύτερη στον κόσμο, που έκανε την τολμηρή κίνηση να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, με ψήφισμα της Βουλής καθώς νόμο ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας.

Έκανε λόγο για απόδειξη της ηθικής και έμπρακτης συμπαράστασης των Κυπρίων στον άνισο, αλλά δίκαιο αγώνα των Αρμενίων και διαβεβαίωσε ότι οι Αρμένιοι θα είναι πάντοτε συμπαραστάτες στον επίσης άνισο και δίκαιο αγώνα των Κυπρίων και πλάι- πλάι θα απαιτούν δικαίωση για τις βαρβαρότητες που διέπραξε σε βάρος όλων η Τουρκία.

Ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι οι Αρμένιοι ζητούν δικαίωση και την καθολική παραδοχή των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων αυτής της τραγωδίας, όπως τα κατέγραψαν εκατοντάδες ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες σε εκδόσεις και αρχεία ανά τον κόσμο.

Δυστυχώς, κατέληξε, η πεισματική άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αιματοβαμμένο της παρελθόν υπήρξε αποτελεσματική, γιατί χρησιμοποιώντας εκβιασμούς, απειλές και εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση, την αγοραστική της δύναμη και το καλά οργανωμένο λόμπι της, κατάφερε να αποτρέψει αρκετές χώρες από το να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία.

Πηγή: 24h