Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ποντιακές σκυτάλες... από την Λέσχη Ποντίων Καβάλας για ιερό σκοπό

 Ποντιακές σκυτάλες... από την Λέσχη Ποντίων Καβάλας για ιερό σκοπό
Ποντιακές σκυτάλες... από την Λέσχη Ποντίων Καβάλας για ιερό σκοπό

Μέχρι τώρα ξέραμε τις ποντιακές λύρες…από τις 24 Απριλίου και μετά θα μιλάμε για τις ποντιακές σκυτάλες… πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, αφού πιο πολλά από 90 μέλη της Λέσχης Ποντίων έχουν δηλώσει συμμετοχή και αναμένεται να δώσουν δυναμικότατο παρών στα Βίκος Street Relays που θα διεξαχθούν στην όμορφη πόλη της Καβάλας.

Ο σκοπός είναι ιερός, εφόσον οι αγώνες γίνονται για τη στήριξη του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» , οπότε η παρουσία της ποντιακής κοινότητας της πόλης είναι παραπάνω από δεδομένη και σίγουρα θα δώσει ξεχωριστό τόνο στο πρωτοποριακό αυτό γεγονός που θα συστηθεί για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης.

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ποντιακούς συλλόγους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πριν από 66 χρόνια από Πόντιους πρώτης γενιάς προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις των πατρίδων τους. Μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις τους τα μέλη του σωματείου έχουν καταφέρει να μεταλαμπαδεύσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους στις επόμενες γενιές. Μεταξύ των ιδανικών της ποντιακής κουλτούρας ήταν ανέκαθεν και εκείνα της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης στοιχεία που χαρακτηρίζουν φυσικά και τους αγώνες της σκυταλοδρομίας.

Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες, το σωματείο διατηρεί τμήματα εκμάθησης ποντιακών χωρών όλων των ηλικιών, τμήμα χορωδίας ενηλίκων, παιδική χορωδία, θεατρική ομάδα και τμήμα εκμάθησης ποντιακής λίρας.

Τα μέλη της συμμετέχουν σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ είναι πάντα πρόθυμα να προσφέρουν τη συμβολή τους σε οποιαδήποτε εκδήλωση προάγει των αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά.

O πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμάς Χαρπαντίδης δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή της Λέσχης στον αγώνα των Street Relays : “Με τη συμμετοχή μας στα Βίκος Street Relays δείχνουμε πως δε μένουμε απαθείς σε όποιον ζητάει την αρωγή μας μιας και ο αγώνας θα γίνει για την «Αγία Μαρίνα». Ως Λέσχη, δεν κοιτάμε απλά το παρελθόν αλλά ορμώμενοι από αυτό γινόμαστε ενεργοί πολίτες ώστε να θεμελιώσουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Τρέχουμε πάντα προς τα εμπρός! Θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μας να βρεθούν στο αγώνα και να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία!”

Πηγή: Street Relays