Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Χρήστος Γαλανίδης - Μετά την Γενοκτονία τι;

Χρήστος Γαλανίδης -  Μετά την Γενοκτονία τι;
Χρήστος Γαλανίδης -  Μετά την Γενοκτονία τι;

της Δέσποινας Αμαραντίδου

«Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δεν είναι μόνο κοινωνικό, ανθρώπινο και ιστορικό, αλλά κατά βάση η επίλυση του είναι θέμα διπλωματικό και πολιτικό. Οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων ελλήνων του πόντου και της Μικράς Ασίας δεν πρέπει να αποστείλουν σε καμιά περίπτωση την σημαία του». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές μαζί» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος Γαλανίδης με αφορμή την εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης στις 18 -19 Μαΐου  2016 και όπου θα αναλύσει το θέμα «Μετά την γενοκτονία τι;»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών υπογράμμισε ακόμα «μολονότι και παλιότερα  αλλά και μεταγενέστερα,  οι λαοί  υφίστανται  γενοκτονίες  αν αυτά τα αφήσουμε απαρατήρητα, οι γενοκτόνοι αποθρασύνονται και συνεχίζουν παρόλη την κατακραυγή, να πράττουν γενοκτονίες, αν μείνουν ανενόχλητοι δεν ξέρουμε  τι άλλο μπορούν  να κάνουν στους λαούς που δεν ευθύνονται, για τα οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ο κ. Γαλανίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς όπως είπε συνεχώς οργανώνεται ο ποντιακός ελληνισμός και η αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, μάλιστα και στην Τουρκία πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνέδριο με το θέμα της γενοκτονίας.

Ο κ. Γαλανίδης ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από την πλευρά της Τουρκίας που αποτελεί και την ηθική δικαίωση. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιμονή που θα πρέπει να επιδείξει ο ελληνισμός στην πολιτιστική κληρονομιά των ποντίων όλων εκείνων των μνημείων  που διαχειρίζεται η γείτονα χώρα και δεν θα πρέπει να αλλοιωθούν, καθώς αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Τέλος αναφέρθηκε ακόμα και στον άυλο  πνευματικό πολιτισμό του πόντου, για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από όλους για να παραμείνουν όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα πολιτισμό 3000 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ