Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Δημιουργία Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στον Κεχρόκαμπο Καβάλας (Φωτογραφίες)

Δημιουργία Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στον Κεχρόκαμπο Καβάλας (Φωτογραφίες)
Δημιουργία Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στον Κεχρόκαμπο Καβάλας (Φωτογραφίες)

Εργασίες πραγματοποιούνται από 23 Μαρτίου 2016 έως και σήμερα στο Κεχρόκαμπο με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεχροκάμπου για την δημιουργία Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού  σε κεντρικό σημείο του χωριού.

Εν αναμονή λοιπόν της ολοκλήρωσης του Μνημείου Γενοκτονίας θα τονίσουμε και θα επαινέσουμε την προσπάθεια εξ ολοκλήρου του Δ/Σ του συλλόγου και του προέδρου του, όπου από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκαν όλοι μαζί και κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα όνειρο τους.

Το Ποντιακό στοιχείο στο Κεχρόκαμπο με την υλοποίηση του ανεγερθέντος μνημείου στοχεύει στην ανάκληση της μνήμης, στην πρόσκληση των ανθρώπων που το βλέπουν ώστε να θυμηθούν ή να ενθυμήσουν στις άλλες γενιές, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις θυσίες, τα τελετουργικά ή τις δοξασίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γλύπτης του έργου ο κ. Γεώργιος Κικώτης, αρωγοί στην προσπάθεια ο Δήμος Νέστου, το λατομείο Ικτίνος και φυσικά αρκετοί εθελοντές που καθημερινά συμμετείχαν στις εργασίες.


Το μνημείο όπου ολοκληρώνεται κατασκευαστικά και στις 29 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του, είναι το όπλο μας ενάντια στη λήθη της εποχής.

Το έργο όπου θα στολίζει πλέον τον Κεχρόκαμπο χάρη στο δραστήριο Δ/Σ και τον πρόεδρο του, θα αφηγήται με την παρουσία του σε πολλές γενιές αφηγηματικά στοιχεία ζωής του ξεριζωμένου ποντιακού Ελληνισμού.

Το μνημείο αυτό θα επιβιώσει με την αγάπη των κατοίκων του Κεχροκάμπου υλικά και νοητικά στο χώρο και το χρόνο όπου θα διδάσκει την πολιτιστική κληρονομιά αφού θα αφηγήται με την παρουσία του την συλλογική μνήμη των χαμένων πατρίδων.

Κώστας Χιώτης.

Πηγή: Chrysoupolinews