Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Σέρρα: Ένα βιβλίο που διδάσκει την ανθρωπιά και τη μη λήθη παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Σέρρα: Ένα βιβλίο που διδάσκει την ανθρωπιά και τη μη λήθη παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή
Σέρρα: Ένα βιβλίο που διδάσκει την ανθρωπιά και τη μη λήθη παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Το κοινό της Κομοτηνής παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις πολύτιμες εμπειρίες του Γιάννη Καλπούζου στην έρευνα του για την συγγραφή του ιστορικού μυθιστορήματος που ακουμπά στην Ποντιακή Γενοκτονία 

Την ποντιακή γενοκτονία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε δίχως κραυγές, εντάσεις που εξάπτουν πάθη και μίση αλλά με στρατηγική ενθαρρύνοντας νέους επιστήμονες να την μελετήσουν να κάνουν διδακτορικά, συνέδρια, να διεθνοποιηθεί ως ζήτημα. Ήταν η άποψη που ανέπτυξε πιο ολοκληρωμένα ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος όπου μέσα από την ματιά του επί δύο χρόνια εστίαζε στο θέμα αυτό βάζοντας τους ήρωες του να πρωταγωνιστούν σε μια σειρά γεγονότων. Στην αίθουσα που έγινε η βιβλιοπαρουσίαση της «Σέρρα η ψυχή του Πόντου» με την συμβολή της φιλολόγου Ρένας Σαμαρά Μάινα, της Χρύσας Μαυρίδου του συλλόγου Κερασούντα και το Γαρς, του Γιάννη Νικολαΐδη το κοινό έζησε την ένταση και την δυναμική του χορού, του πυρρίχιου συνοδεία λύρας και νταουλιού, ενώ απόλαυσε μια ουσιαστική βραδιά με πλήθος ανοικτών θεμάτων για ένα τόσο πονεμένο θέμα που αφορά το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ψυχών από τους Οθωμανούς.


Τον λεβέντικο πυρρίχιο χόρεψαν μέλη του συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής 'Ο Εύξεινος Πόντος"με την καθοδήγηση του Στυλιανού Νικολάου. 

Και φυσικά ο Βασίλης Βαφειάδης έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τον συγγραφέα αλλά και την αποδοχή που είχε το βιβλίο του στον εκδότη που το διάβασε και του έστειλε μήνυμα ενώ πετούσε στην Αμερική ενθουσιασμένος από το περιεχόμενό του.Το βιβλιοπωλείο είχε την ετοιμότητα να υπάρχουν και τα προηγούμενα βιβλία σε δελεαστικές τιμές έτσι ώστε να μπορούν να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες. 

Η έκδοση πραγματικά ιδιαίτερη με τα εξώφυλλα και τα καπάκια της δείχνει εξ αρχής την υπέρμετρη στήριξη των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ στο νέο συγγραφικό πόνημα του Γιάννη Καλπούζου. Παρόντες στην εκδήλωση δεκάδες μη πόντιοι αλλά μη εφησυχασμένοι συμπολίτες που όμως απέκτησαν τα βιβλίο και συνομίλησαν με τον συγγραφέα κι έζησαν μια εξαιρετική βραδιά.  

Πηγή: Χρόνος