Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Κομοτηνή: Την Κυριακή οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (Πρόγραμμα)

Κομοτηνή: Την Κυριακή οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (Πρόγραμμα)
Κομοτηνή: Την Κυριακή οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (Πρόγραμμα)

Η 19η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία το 1919 άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με απόφαση της Βουλής το 1994.

Κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική αυτοκρατορία, που διήρκησαν συνολικά από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φέτος οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την 22η Μαΐου 2016, ημέρα Κυριακή.

Ειδικότερα για την πόλη της Κομοτηνής, έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης την Κυριακή 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

08:00 – Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του Α.Δ.Φ.Κ.

10:00 – Θα λάβει χώρα επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.

10:30 – Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του ναού), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜ-Θ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του Α.Δ.Φ.Κ.

20:10 – Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του Α.Δ.Φ.Κ.