Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας για την 71η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου πολέμου

Εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας για την 71η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου πολέμου
Εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας για την 71η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου πολέμου

της Λένας Κισσαβού

Η ημέρα νίκης του φασισμού, στη Ρωσία, και η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιορτάσθηκε χθες πανηγυρικά στη Λάρισα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο "Χατζηγιάννεο" Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο της οποίας αναβίωσαν μνήμες από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας των λαών, που δέχθηκαν γενοκτονίες και καταστροφικά χτυπήματα, από τα στρατεύματα των ναζί. Την εκδήλωση μνήμης για τη νίκη κατά του φασισμού –ναζισμού, οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων «Ο Πόντος», σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ποντίων Λάρισας και Ποντίων Φοιτητών Λάρισας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή την 71η Επέτειο από τη νικηφόρο έκβαση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Θεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις για τους Ελληνες που πολέμησαν στη Σοβιετική Ενωση και για τα όσα έζησαν μέσα στη δίνη του πολέμου, συνοδευόμενες με εικόνες, συγκίνησαν το κοινό και έδειξαν το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε ο ναζισμός.

Για την ιστορική επέτειο μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Σύλλογου Παλιννοστούντων Ποντίων κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η μέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά για τη Ρωσία σηματοδοτεί το τέλος του μεγάλου πατριωτικού πολέμου που με τη νικηφόρα έκβασή του έβαλε ταφόπλακα στους απάνθρωπους σχεδιασμούς των σκοτεινών δυνάμεων του φασισμού- ναζισμού. Αλλά και στον εθνικό μας χώρο η 9 Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού εθνικών αγώνων και τη εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Οι φετινοί εορτασμοί της ιστορικής αυτής επετείου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2016 που με συναπόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας έχει ανακηρυχθεί ως έτος Ελλάδας –Ρωσίας. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι 71 χρόνια μετά η όποια αναφορά σε εθνικούς αγώνες ή παγκόσμιους αγώνες εναντίον του ειδεχθούς φαινομένου όπως αυτό του ναζισμού θα αποσκοπούσε σε ιστορικούς και μόνο λόγους. Όμως δυστυχώς η μάχη ενάντια στον φασισμό –ναζισμό είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ως ένα στίγμα που κηλιδώνει την ανθρωπότητα, η ιδεολογία του ναζισμού συντηρείται και μοιάζει να αναβιώνει στον σύγχρονο κόσμο...".

Ο κ. Παπαδόπουλος κάνοντας αναφορά στις γενοκτονίες λαών κατάληξε: "Εμείς οι Ελληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, οι Αρμένιοι, οι Ισραηλίτες, εμείς οι απόγονοι εκείνων που δεν κατόρθωσαν να εξοντώσουν οι μισάνθρωποι ορθώνουμε το ανάστημά μας κατά του ναζισμού και κατά των γενοκτονιών οπουδήποτε και αν συντελούνται ή συντελέστηκαν στον κόσμο". Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Γ. Σούλτης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θαν. Παιδής.

Τις αφηγήσεις των ιστορικών γεγονότων έκαναν οι κ.κ. Φάινα Καστανά και Μαγδαληνή Κουτανίδου. Απαγγελίες σχετικών ποιημάτων ακούστηκαν από παιδιά των τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων, ενώ επίσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί του Πόντου και τραγούδια. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Παν. Νταής, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Χρ. Τοπαλίδης, βετεράνοι αγωνιστές του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου κ.ά.