Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η εξωστρέφεια και η δικτύωση είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η Ποντιακή Νεολαία

Η εξωστρέφεια και η δικτύωση είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η Ποντιακή Νεολαία
Η εξωστρέφεια και η δικτύωση είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η Ποντιακή Νεολαία

Η εξωστρέφεια και η δικτύωση είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η Ποντιακή Νεολαία. Έχοντας μπει δυναμικά στον κοινωνικό στίβο, οι νέοι επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά και να πετύχουν ακόμη περισσότερα απ’ όσα έχουν τεθεί ως στόχοι. Η Ιωάννα Μακρίδου μιλώντας στον Europolitis ανάλυσε όλα τα σχέδια.

- Δώστε μας το στίγμα του οράματός σας;
«Ο στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής είναι να έρθει πιο κοντά στους Συλλόγους και στις Επιτροπές Νεολαίας. Να συνεργαστούμε πιο εντατικά και να παράξουμε καλύτερο έργο».

- Ότι θέλετε να έρθετε πιο κοντά στους Συλλόγους, συνεπάγεται και αλλαγές στο καταστατικό της ΟΣΕΠΕ;
«Ήδη έχουμε μπει σε μια διαδικασία και θέλουμε να δούμε πράξεις. Το θέλω το δικό μας είναι η Συντονιστική Επιτροπή να μπει στο καταστατικό ώστε να έχει θεσμικό ρόλο. Έχουμε την όρεξη και τη διάθεση να πάμε σε όλους τους Συλλόγους και να κάνουμε μαζί πράξεις. Μια αιρετή νεολαία θα μετέχει με λόγο και ψήφο. Πρέπει να διευκρινίσουμε πως δε θέλουμε να έχουμε ένα αυτόνομο όργανο, αλλά να συνεργαστούμε με τους μεγαλύτερους, με το ΔΣ, βάση κάποιων ρόλων που έχουμε. Συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται και με φυσική παρουσία. Αλλά εν έτη 2016 είμαστε σε μια εποχή που μας βοηθά και η τεχνολογία και θέλουμε να είμαστε σε επαφή και μέσω ίντερνετ. Αλλά απαντώντας στο ερώτημα, ναι».

- Ποιο είναι το επόμενο βήμα μετά τις συναντήσεις σας με τους νέους στους Συλλόγους;
«Ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε και ως Νεολαία, να λάβουμε μέτρα, να ανοιχτούμε και στους Γερμανούς, ώστε να μάθουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Έτσι, πρέπει στην ιστοσελίδα μας να προσθέσουμε και τη γερμανική γλώσσα, εκτός από την ελληνική»

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Συντονιστικής Επιτροπής;
«Πρώτα απ’ όλα έχουμε τη δικτύωση της Νεολαίας και γενικότερα της Ομοσπονδίας σε ευρωπαϊκό και ύστερα παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε να δείξουμε στους μη Έλληνες ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε βάλει κάποιους στόχους όπως είναι η αλλαγή της ιστοσελίδας μας. Θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες εκδηλώσεις, αρχικά ίσως μικρότερες στη γερμανική γλώσσα».

- Έχετε στόχο να πολλαπλασιάσετε τις επιτροπές νεολαίας μέσα στους Συλλόγους και με την αρωγή σας να μπορέσουν να παράγουν μεγαλύτερο έργο και να το παρουσιάζουν σε διασκέψεις;
«Εννοείται πως ναι. Αυτός είναι ο στόχος. Πριν από δύο-τρία χρόνια λίγοι Σύλλογοι είχαν οργανωμένη Νεολαία σαν επιτροπή νεολαίας και οι οποίοι θα ήταν η ομάδα με την οποία εμείς σαν Συντονιστική θα είχαμε την πρώτη επαφή. Μετά από τα δύο Συναπαντήματα και την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης είδαμε πως η Νεολαία σιγά-σιγά μεν προσπαθεί δε να οργανωθεί καλύτερα. Έχουν ιδρυθεί τέτοιες επιτροπές και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σχεδόν τριπλασιάστηκε, κάτι πολύ θετικό βέβαια».

- Φλέγον θέμα είναι η θεσμοθέτηση και μέσω καταστατικού της λειτουργίας της Νεολαίας μέσα στην ΟΣΕΠΕ. Με την αλλαγή στο ΔΣ της ΟΣΕΠΕ, τι πρόσκληση έχετε να κάνετε στους μεγαλύτερους; Τι μεγαλύτερο κίνητρο θα σας δοθεί αν οι αρμοδιότητές σας έχουν θεσμοθετηθεί;
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η Συντονιστική Επιτροπή της Νεολαίας δε ζητά τίποτα παραπάνω από αυτά που ήδη κάνει. Έχουμε έναν εσωτερικό κανονισμό στον οποίο βασιζόμαστε και με τον οποίο λειτουργούμε. Θέλουμε να κατοχυρωθεί και στο καταστατικό σαν ξεχωριστό μεν κομμάτι, αλλά συμβαδίζοντας με τους στόχους της Ομοσπονδίας. Ουσιαστικά, το κύριο θέμα είναι η εξασφάλιση της ύπαρξης της Συντονιστικής».

Πηγή: Europolitis