Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Οι Πόντιοι του Πειραιά δεν ξεχνούν!

Οι Πόντιοι του Πειραιά δεν ξεχνούν!

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η εκδήλωση «Καμίαν ‘κι ανασπάλω» (Δεν ξεχνώ) με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919).

Στην διεξαγωγή της εκδήλωσης που περιελάμβανε εικαστικά, χορωδία, θέατρο, απαγγελίες, ψαλμούς και χορό, συνετέλεσαν όλα τα τμήματα της Ένωσης με άτομα από όλες τις ηλικίες και τις γενιές Ποντίων που κατοικούν στον Πειραιά, το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα.

Την βραδιά άνοιξε η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία αναφέρθηκε στην τακτική του «στρατηγικού βάθους» που εφαρμόζει ο (για λίγες μέρες ακόμα) Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Συγκεκριμένα, παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση, όπου η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για να εκβιάζει την Ευρώπη κατά το δοκούν, με τη Μάχη του Ματζικέρτ το 1071, όταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι νικώντας τον βυζαντινό στρατό εισήλθαν στην Μικρά Ασία.

«Η Τουρκία εμφανίζεται ξανά και ξανά αμετανόητη και αδιάλλακτη, αντί να ψάχνει τρόπους εξιλέωσης για το ένοχο παρελθόν της. Γινόμαστε μάρτυρες μίας απλής πικρής αλήθειας. Από τη στιγμή που έχει κάποιος συναίσθηση του κακού που έκανε από τότε αρχίζει η διαδικασία της βελτίωσης του. Όσο η Τουρκία εξακολουθεί την πολιτική άρνησης των Γενοκτονιών που διέπραξε από το 1914 έως το 1923, ο κατάλογος των θυμάτων της θα συνεχίζεται. Ο αγώνας μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποσκοπεί στην προστασία της ανθρωπότητας από την διάπραξη και άλλης γενοκτονίας», είπε η κ. Χαφουσίδου. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει το κακό που έκανε στους Έλληνες του Πόντου διότι έκτοτε, εκατό χρόνια τώρα, επιλέγει να συνδέει τον εαυτό της με τη βία, τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις γενοκτονίες και τη δικτατορία. Η Γ.Γ. της Ένωσης δεν παρέλειψε να καταδικάσει φαινόμενα αρνητών της Γενοκτονίας και εντός Ελλάδας όπως οι περιπτώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και της πρώην Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Ρεπούση.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδου, παίρνοντας το λόγο τόνισε την υποχρέωση που έχει η σημερινή γενιά των Ελλήνων με καταγωγή από τον Πόντο να μην λησμονηθεί η θυσία των προγόνων της. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ μία συγκινητική ιστορία που συγκράτησα από ένα βιβλίο. Όταν άρχισαν Έλληνες απόγονοι ξεριζωμένων να πηγαίνουν ταξίδια στα πάτρια εδάφη, ένας γέρος Τούρκος από τη Νεοκαισάρεια της Καππαδοκίας πήγε να χαιρετίσει από κοντά έναν έναν τους  ταξιδιώτες. Τους έλεγε ότι ερχόταν κοντά τους γιατί ήθελε να ξαναμυρίσει τη μυρωδιά τους, αφού έφαγε πολύ από το ψωμί των Ρωμιών, ενώ τους εξέφρασε τη χαρά του σαν να ξαναείδε τους γονείς του, αισθάνθηκε μεγάλη τιμή που τους συνάντησε και ότι ξανάνιωσε», ανέφερε η κυρία Ποιμενίδου.


«Εμείς πια είμαστε μακριά από αυτή την πατρίδα και ο πόνος δεν λέει να λιγοστέψει όμως και οι δυνάμεις μας δεν λιγοστεύουν ώστε να αγωνιζόμαστε για την διατήρηση της ιερής μνήμης του Ελληνισμού της Ανατολής από γενιά σε γενιά γιατί η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων έχουν βαθιές ρίζες εκεί», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Ένωσης.

Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του επαίνεσε τους διοργανωτές για τον αγώνα αυτόν που κάνουν για την ανθρωπότητα, διακονώντας με αυτόν τον τρόπο την αξία του ανθρώπου  διαχρονικά, κάτι που έκαναν και οι εθνομάρτυρες, όπως ο Νίκος Καπετανίδης που απαγχονίστηκε στην Αμάσεια από τα κεμαλικά δικαστήρια για την φιλοπατρία του και για το πάθος του για ελευθερία. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς τόνισε ότι αν δεν αναγνωριστεί η Γενοκτονία δεν θα υπάρξει κάθαρση και λύτρωση για την γείτονα χώρα, αλλά πάντοτε θα υπάρχει η τραγική πιθανότητα να επαναληφθούν τα ίδια εγκλήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα στην πολύπαθη Συρία.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος από την πλευρά του, συνεχάρη την Ένωση Ποντίων για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού. «Θέλω να θυμόμαστε και να θυμούνται οι γενιές οι επόμενες την μαρτυρική ιστορία αυτής της χώρας», είπε ο κ. Βρεττάκος τονίζοντας ότι οι ίδιες «φίλιες» δυνάμεις που έκλειναν τα μάτια στο δράμα των Ελλήνων του Πόντου εκείνη την εποχή, είναι οι ίδιες δυνάμεις που και σήμερα με έναν άλλον τρόπο προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Οι άνθρωποι του τότε που παρ’ ότι γονάτισαν ξανασηκώθηκαν όρθιοι πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για εμάς σήμερα», σημείωσε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με την προβολή αρχειακού υλικού από την εγκατάσταση των πρώτων Ποντίων προσφύγων στον Πειραιά και τον σχηματισμό της Δραπετσώνας και των άλλων προσφυγικών συνοικισμών στην ευρύτερη περιοχή. Έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η οποία ιδρύθηκε το 1923, με κορυφαία στιγμή την βράβευση της από την Ακαδημία Αθηνών το 1992 για την προσφορά της στη διάσωση του ποντιακού πολιτισμού.

Η βραδιά κορυφώθηκε με ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ποντίων με απαγγελίες, τραγούδια, χορούς και θεατρικά δρώμενα. Η πρωτοβουλία ανήκε στον χορογράφο Ηρακλή Παπαγιαννίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε την παράσταση βασιζόμενος σε πολλές εκφάνσεις της ποντιακής παράδοσης και λαογραφίας.

Κλείνοντας την εκδήλωση η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου σημείωσε ότι «εδώ και μισό χρόνο έχουμε  Υπουργό Παιδείας έναν αρνητή της Γενοκτονίας και αυτό πρέπει να δυναμώνει τον αγώνα μας», στέλνοντας το μήνυμα «θα κρατάμε την καντήλα αναμμένη μέχρι την τελική δικαίωση».

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε στον χώρο της εισόδου των γραφείων του σωματείου, έκθεση ζωγραφικής μαθητών με θέμα την Γενοκτονία των Ποντίων, υπό την επιμέλεια της ζωγράφου Ειρήνης Βογιατζή.

Να σημειωθεί ότι ο χορογράφος Ηρακλής Παπαγιαννίδης και η κυρία Βογιατζή βραβεύτηκαν για την συμβολή τους στην επιτυχημένη εκδήλωση μνήμης, ενώ δόθηκαν αναμνηστικά σε όλους όσους πήραν μέρος στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μικρούς και μεγάλους. Επίσης μοιράστηκαν ποντιακά εδέσματα σε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν το επόμενο ραντεβού για την μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.