Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Β. Αγτζίδη |
Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του νομού Πιερίας σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, το Βιβλιοπωλείο ΝΕΣΤΩΡ και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στην Κατερίνη στην αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη: Μικρά Ασία - Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923).
Στην εκδήλωση προσήλθε πολύς κόσμος ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις της κας Δώρας Σπυριδοπούλου, Έφορου Δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Μιρασιατών Πιερίας, του κ. Νικόλαου Γραίκου, Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης, Σχολικού Σύμβουλου, του κ. Άρη Κασιμίδη, εκπαιδευτικού, Προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Παναγίας Σουμελά Κατερίνης ο οποίος μίλησε εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων του νομού Πιερίας και ο κ. Αντώνης Κάλφας, Ποιητής, Φιλόλογος.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του ιστορικού κ. Βλάσης Αγτζίδη, συγγραφέα, του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον οποίο παρακολούθησε το κοινό με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.
Την συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Προκοπίδης, Ιατρός, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Στη συζήτηση τονίστηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των κομμάτων μέχρι σήμερα καθώς και οι λόγοι αποσιώπησης της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής και η φιλοκεμαλική στάση τους με την άρνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Θρακών και των Μικρασιατικού ελληνισμού γενικότερα, καθώς και η γενναία στάση των Τούρκων Ακαδημαϊκών και διανοούμενων οι οποίοι σε αντίθεση με Έλληνες ιστορικούς φιλοκεμαλικούς αρνητές της γενοκτονίας, μιλούν για την γενοκτονία τεκμηριώνοντας τον λόγο τους βασισμένοι σε ιστορικά γεγονότα.
Συγκινητική ήταν η στιγμή της σύνδεσής μας, την ίδια ώρα, μέσω skype με τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη στην Άγκυρα, που για πρώτη φορά διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα «Newroz» με θέμα «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα Στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».