Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Με πρωτοβουλία των «Εντάξει» ψήφισμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Με πρωτοβουλία των «Εντάξει» ψήφισμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
Με πρωτοβουλία των «Εντάξει» ψήφισμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Με πρωτοβουλία του επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης πρόταση ψηφίσματος, για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Δε σας κρύβω ότι θα περίμενα κ. δήμαρχε, είτε στις ανακοινώσεις σας, είτε εκτός Ημερήσιας Διάταξης, να γινόταν, από πλευράς διοίκησης, αναφορά στην Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου. Θα ήθελα να υπάρξει μια πρωτοβουλία από πλευράς Δήμου. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία, καθώς έχουμε έτοιμο σχετικό ψήφισμα, το καταθέτουμε και ζητάμε την ψήφισή του», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Στο ψήφισμα των «Εντάξει» υπογραμμίζεται ότι «Το έγκλημα της Γενοκτονίας αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης του αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, αλλά επιπλέον και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα». Υπογραμμίζεται «η συμπαράσταση στους δίκαιους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας» και καταγγέλλεται «οποιαδήποτε προσπάθεια πατριδοκαπηλείας, όσο και η μηδενιστική αντίληψη των εννοιών της πατρίδας και του έθνους».

Με το ψήφισμα καλούνται «η κυβέρνηση να λάβει σαφείς αποστάσεις από προσωπικές απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία προσβάλλουν ή προσπαθούν να αποδομήσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας», η Τουρκία «να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το ηθικό βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος» και η Διεθνής Κοινότητα «να λάβει ουσιαστικά μέτρα».

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την πρόταση των «Εντάξει» για την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

To πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη, 16 Μαΐου 2016
Ψηφίσμα της Δημοτικής Παράταξης “Εντάξει” στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Το έγκλημα της Γενοκτονίας αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης του αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, αλλά επιπλέον και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα. Κι αυτό διότι η αναγνώριση τέτοιων εγκλημάτων συνιστά πρώτα και κύρια ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα των πολιτών, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο υπογραμμίζουμε τη συμπαράστασή μας στους δίκαιους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας. Βρισκόμαστε απέναντι τόσο σε οποιαδήποτε προσπάθεια πατριδοκαπηλείας, όσο και στη μηδενιστική αντίληψη των εννοιών της πατρίδας και του έθνους.

Ασπαζόμαστε το ψήφισμα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS) που ψηφίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2007 και το οποίο με πρωτοφανή πλειοψηφία 83% παραδέχεται ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές ενάντια στους Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης συνιστούν Γενοκτονία.

Χαιρετίζουμε τη σαφέστατη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας στην πρόσφατη αναφορά του στη Χίο για τα γεγονότα, εκπλήρωσε ένα πανανθρώπινο χρέος, καθώς η Γενοκτονία αποτελεί Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και μάλιστα διαρκές.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σαφείς αποστάσεις από προσωπικές απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία προσβάλλουν ή προσπαθούν να αποδομήσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η ελληνική πολιτεία έχει θεσμοθετήσει το 1994 την τιμή στα θύματά της με την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης στις 19 Μαΐου κάθε έτους.

Καλούμε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το ηθικό βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος. Μια τέτοια κίνηση θα δηλώσει τις αληθινές προθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη, συμφιλίωση και καταλλαγή.

Τέλος, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα διότι όπως έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες καθηγητής Israel Charny «το να αρνείσαι τους αμέτρητους θανάτους από μια γενοκτονία ισοδυναμεί με το να γιορτάζεις τους θανάτους αυτούς και να ανακοινώνεις κυνικά ότι το δόγμα της δύναμης που οδήγησε στην καταστροφή τους είναι σε ισχύ, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε μια μελλοντική γενοκτονία όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία»