Από την Πτολεμαίδα ξεκίνησε ο αγώνας για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων |
Από την Πτολεμαΐδα ξεκίνησε πανελλαδικά και παγκόσμια ο αγώνας για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων τον Σεπτέμβρη του 1985, με ομιλητή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Είναι ζήτημα Ευρωπαικής πολιτικής παιδείας και ηθικής, να αναφερόμαστε σ΄ αυτόν που την πρωτοδιατύπωσε.
Γιατί η ίδια η Ιστορία τι μας λέει; Ότι υπάρχουν οργανωμένα γραφειοκρατικά συμφέροντα τα οποία τις νέες ιδέες στην αρχή τις αποδοκιμάζουν, τις βρίζουν και τις ποινικοποιούν. Στη συνέχεια, όταν δουν ότι αυτές σαν μεγάλες που είναι, διεκδικούν, απαιτούν και πετυχαίνουν μεγάλες πλειοψηφίες, κάνουν ότι τις ενστερνίζονται και θα έλεγε κανείς... "Δεν πειράζει αφού τις αποδέχτηκαν ας είναι, ας πάει στο καλό", όμως αυτό που κάνουν είναι μόνο για την αυτοσυντήρησή τους. Ταυτόχρονα όμως τις παραμορφώνουν, διότι με κλεμμένα χρήματα γίνεται κανείς πλούσιος, με κλεμμένες ιδέες όμως δεν μπορεί να κάνει πολιτική. Η πολιτική θέλει δικούς της φυσικούς εκφραστές, όχι φορείς παραχάραξης.
Αυτοί που αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία, την πολιτική και δημόσια ζωή, είναι οι υβριστές της μνήμης και των συμβόλων του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού.
Εμείς κάναμε αγώνες να καθιερώσουμε την 19η Μαίου, αλλά κάναμε πολλούς περισσότερους για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα και την κατάργησή της από τις ύπουλες προσπάθειες των κυβερνώντων.
Όχι στην Ύβρη
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα ιστορικά χρονικά της ανθρωπότητας... οι πολιτικοί "εκφραστές", οι πολιτικοί "εκπρόσωποι" ενός λαού που έχει υποστεί το τραγικότερο μαζικό έγκλημα, αυτό της Γενοκτονίας... να τιμούν, να προσκυνούν και να υμνούν - με ηλίθια παρρησία - τον εμπνευστή και εκτελεστή αυτής της φασιστικής πρακτικής. Έχουμε ξεπεράσει πια κάθε όριο γελοιότητας. Αναβαθμίστηκε η ξεφτίλα μας από το επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών "Γιωργάκης", περάσαμε "επιτυχώς", σ΄ εκείνο του "Πρωθυπουργού"!
Επικαλούνται το Πρωτόκολλο, όταν και ο πλέον αδαής γνωρίζει πλέον ότι Αρχηγοί άλλων χωρών, επισκεπτόμενοι την Τουρκία, απέφυγαν παρόμοια ατιμωτική πράξη, π.χ. οι Πρόεδροι του Ιράν, του Σουδάν κ.λ.π. Καθώς φαίνεται όμως, η πολιτική αξιοπρέπεια και λεβεντιά είναι έννοιες και στάσεις ζωής που πρέπει να τις αναζητήσουμε... κάπου στην Αραβική Χερσόνησο ή στη φιλόξενη γη της Αφρικής.
"Η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει από τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού" "τάδε έφη", το 2001 και το 2004 , (προεκλογικά φυσικά) ο Κ. Καραμανλής! Ουδέν σχόλιον!
Προσπαθούν, συντονισμένα, σταδιακά, ομόθυμα και ομόφωνα να ακυρώσουν τη μνήμη μας. Να διαγράψουν - ως μη γενόμενη - την γενεσιουργό αιτία της εξόδου των Ποντίων από την πατρική τους γη. Με πρωτοφανή κυνισμό και περιφρόνηση προσβάλουν τους 353.000 νεκρούς του Ποντιακού Ολοκαυτώματος, τη μνήμη ενός λαού, αποδίδοντας τιμές στους εκφραστές της ιδεολογίας του θανάτου, στους εκφραστές της ακραίας φασιστικής πρακτικής, στους ηγήτορες του κεμαλισμού.
Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα. Η σκέψη ότι, το δίκαιο δεν σου το χαρίζει κανείς, αλλά το κατακτάς μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, αποτελεί την μόνη φωτεινή διέξοδο από το τούνελ της πολιτικής ανηθικότητας. Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, αποτελεί κατάκτηση του Ποντιακού χώρου και σαν τέτοια οφείλουμε να την περιφρουρήσουμε.
Τούτος ο αγώνας, η ανάκτηση της ιστορικής μας μνήμης, μας απαγκίστρωσε από το περιθώριο του φολκλόρ και των φτηνών ανέκδοτων, από τη μιζέρια της άγνοιας και της πολιτιστικής εξαφάνισης.
Ελπίζουμε... στους ρομαντικούς ιδεαλιστές Ποντίους και μη...
Ελπίζουμε... στους αντιφασίστες-αντικεμαλιστές, στους πραγματικούς... διεθνιστές... εγχώριους και μη...
Ελπίζουμε... στους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... διανοούμενους και μη...
Ελπίζουμε... στα αντανακλαστικά των αγνών Ποντίων και στις αιματοβαμμένες μνήμες... της κάθε Ποντιακής οικογένειας.
Οι εκπρόσωποι της χώρας μας στην Ουνέσκο έχουν μεγάλες ευθύνες. Η Ουνέσκο είναι οργανισμός ανάδειξης και προστασίας του παγκόσμιου πολιτισμού, όχι παραχάραξής του.
Η Εύξεινος Λέσχη Πτολεμαίδας, η οποία δεν υπάρχει "στα χαρτιά", αλλά στη συνείδηση όλων των Ποντίων και μή, καθιερώθηκε, με τους αγώνες της στον Ποντιακό χώρο, ως ο πρώτος ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος μετά την μεταπολίτευση.
Ευθυμιάδης Ευθύμης
Πρώην Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαίδας
Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βορείου Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Β.Ε.)
Πηγή: Amyntaio News